13.1 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum se poate pierde un milion de euro din cauza unui prefect

Cum se poate pierde un milion de euro din cauza unui prefect

Instituția Prefectului Județului Constanța se judecă, de mai mulți ani, pentru a anula în instanță un act de proprietate emis pentru un teren de 20 de hectare retrocedat în anul 2008, în satul Sibioara, din județul Constanța. Din această suprafață, șase hectare fuseseră cumpărate de către o firmă privată, Somaco Construct SRL. Pentru că existau dubii și chiar dovezi extrem de serioase că retrocedarea s-a făcut eludând aspecte importante ale legii, în anul 2016, prefectul de la acea dată, Adrian Nicolaescu, s-a adresat instanței și a solicitat anularea titlului de proprietate emis în 2008. În cadrul procesului, la dosarul de judecată au fost depuse două înscrisuri extrem de importante, capitale pentru soarta acestuia. Este vorba despre două acte care au fost găsite în Arhivele Naționale, acte care arată că autorul moștenirilor avea mai puțin teren decât se susținuse anterior. Documentele oficiale arată că, la recensământul din 1941, aceștia dețineau numai 10 hectare de teren. Un alt act arată că statul român a naționalizat numai 8 hectare, nu 20. Încă ceva important: 6 dintre hectare sunt pe licență de exploatare minieră, teren ce, potrivit legii, nu poate fi retrocedat. Instanța nu a ținut cont de aceste înscrisuri.

Prefectura face un nou pas

Pe 11 aprilie 2018, actualul prefect, Ioan Albu, a convocat o ședință la care au participat reprezentanții Primăriei Lumina și ai firmei Somaco Construct, care formulaseră cereri de intervenție accesorie în dosar. 11 aprilie 2018 a fost a treia zi de Paști. A lipsit de la această întâlnire chiar șefa Departamentului Juridic, Ștefania Mițescu, deși fusese convocată chiar de prefect. Prefectul Albu a fost înștiințat că Prefectura poate depune cerere de apel, dar nu mai târziu de 16 aprilie, conform deciziei instanței. Cererea de apel pleacă însă din Prefectura Constanța spre instanță de-abia în data de 18 aprilie, lucru certificat de numărul de înregistrare dat de instituție. Cererea ajunge în instanță pe data de 19 aprilie, deci cu trei zile mai târziu decât era legal posibil. Pe 10 mai, avocatul pârâților, Ionel Hașotti, a invocat în instanță excepția tardivității apelului declarat de prefect. Apelul a fost introdus la data de 19.04.2018, dar termenul era 16.04.2018, motiv pentru care este tardiv, a subliniat acesta.

Consecințele întârzierii 

Somaco Construct SRL, în calitate de reclamantă, a depus apel în termenul legal, spre deosebire de Instituția Prefectului. La fel a făcut și Primăria Lumina. Consecințele: s-ar putea pierde sume extrem de importante. Comisia Judeţeană Constanţa pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra pământului a fost obligată să achite daune în cuantum de 500.000 de euro persoanelor înscrise în respectivul titlu de proprietate. Cum Prefectura nu a făcut apel, banii aceștia vor trebui plătiți. Și nu numai ei, ci și, probabil, penalități și dobânzi de întârziere, ceea ce ar putea chiar dubla suma, spun experții consultați de „România liberă“. Tot ei afirmă că prefectul poate răspunde însă penal, dacă procesul se pierde, iar Prefectura și prefectul pot răspunde în solidar, dacă păgubiții se întorc împotriva lor.

Prefectul tace

Am cerut un punct de vedere Prefecturii Constanța și prefectului Ioan Albu, dar acesta nu a răspuns. „România liberă“ a intrat însă în posesia unui document emis de instituție pe 23 mai, o „întâmpinare la excepția tardivității apelului”. Cu alte cuvinte, o încercare de explicare a faptului că a trimis hârtia prea târziu. Prefectul transmite instanței că primirea, înregistrarea, clasificarea și trierea tuturor documentelor se fac inițial în cadrul Biroului Informare, Relații Publice și Secretariat. „Procedura internă nu permite transmiterea documentelor pe circuit decât după înregistrarea acestora”, spune prefectul. Afirmă, apoi, că acest birou nu are decât doi angajați, din care unul, Constantin Vasilica, era în concediu medical. Singura persoană care a lucrat în acea perioadă a fost ocupată cu alte lucruri, se arată în întâmpinare. Mai mult, tot prefectul explică faptul că vineri este program scurt, numai între 08.00 și 14.00. „Rezultă cu certitudine că sentința civilă avută în vedere nu a putut fi înregistrată din motive obiective în primele 26 de ore de la primire, ci a fost înregistrată luni, 19 martie 2018”, afirmă prefectul. Acesta cere instanței să constate că apelul a fost făcut în termen. Specialiștii consultați de RL spun că o astfel de cerere are șanse aproape nule de a fi admisă, motivele invocate fiind de-a dreptul ridicole. Prefectul Ioan Albu este fiul ex-secretarului de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din județul Constanța.

Despăgubiri de 20 milioane euro și plângeri penale

Statul ar putea acorda despăgubiri de 20 de milioane de euro. „Voi face plângere penală Instituției Prefectului și Comisiei Județene, care nu și-a trimis juriști și avocați să combată această infracțiune, pentru că este infracțiune. Nu au făcut nici plângere penală împotriva acestor falsuri și retrocedării de cel puțin două ori a aceluiași teren. Dacă nu combați infracțiunea, înseamnă că ești cu infractorii. Voi cere și despăgubiri de cel puțin 20 de milioane de euro, atât de la Comisia Județeană, prin prefect, cât și de la Comisia locală, prin primar. Experții noștri au calculat această sumă, valoare care este înaintată către comisiile județene și locale. Cum răspunde prefectul? Nicio retrocedare nu s-a făcut în detrimentul unei multinaționale, numai împotriva firmelor românești, E un semnal că noi, firmele românești, cu mii de angajați, trebuie să ne facem bagajele? Nu mai avem siguranța investiției în țara noastră?”, a declarat Grigore Comănescu, proprietarul firmei Somaco Construct.

Cele mai citite

Sebastian Burduja: “România are nevoie de energie în 3D-descentralizată, digitalizată şi decarbonizată”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța Proiectului de Ordonanță care vizează eliminarea taxei pe soare pentru prosumatori, argumentând că aceasta aduce claritate în...

Rezultatele de la simularea Bacalaureatului

Ministerul Educației (ME) a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută în perioada 4 - 7 martie...

Mircea Geoană avertizează: “Trebuie să ne pregătim pentru încă câţiva ani de zile pentru o relaţie tensionată cu Rusia”

Mircea Geoană atenționează că va urma o perioadă lungă de tensiune cu Rusia. Într-un discurs susținut sâmbătă la Constanța, Geoană a subliniat că Rusia...
Ultima oră
Pe aceeași temă