Cum au devenit Rareș Bogdan şi Walter Florian pionii lui Sorin Apostu

E lesne de înțeles că dezvăluirile despre Clubul Universitatea nu se apropie de un final. Este incredibil câte găinării s-au făcut pentru a căpușa un club ce cunoștea o evoluție pozitivă atât în lumea fotbalului, cât și în sufletele a sute de mii de români.

Rl online 0 comentarii

16.02.2018 - 11:30

E lesne de înțeles că dezvăluirile despre Clubul Universitatea nu se apropie de un final. Totodată e incredibil câte găinării s-au făcut pentru a căpușa un club ce cunoștea o evoluție pozitivă atât în lumea fotbalului, cât și în sufletele a sute de mii de români. Pe când s-au băgat cei de la DIICOT în schemă, era mult prea târziu. De fapt, procurorii nu au vrut să vadă trecutul acestui club, ci doar să ofere României un inculpat pe tavă: Florian Walter & Co., scriu cei de la ziardecluj.ro

Ne uităm la Boc și stenogramele cu Walter din ziua perchezițiilor. Ne uităm la declinul echipei fără a înțelege că au existat mai multe persoane în umbră, care s-au ales cu terenuri și achiziții de pe Club fără să scoată un ban din buzunar. Au violat Universitatea Cluj, i-au furat până și ultima brumă de avere.

Culmea, când Walter era urmărit penal de DIICOT (pentru procurori miza nu era echipa de fotbal, ci Walter în persoană, cu al său Romprest, el deranja), procurorii au primit o propunere din partea avocaților săi să extindă urmărirea penală și pentru perioada dinainte ca Florian să preia echipa și să achite datoriile acesteia. Dar, în România lucrului bine făcut, nu s-a dorit să se descopere cum a fost căpușat clubul, ce politicieni și afaceriști au profitat de pe bugetul entității și cum au căpușat-o.

Așa că procurorii DIICOT au răspuns patetic la solicitarea lui Walter trimițându-l în judecată în aceeași zi în care au primit solicitarea motivând că nu vor da curs acesteia pentru că nu mai au nici un dosar în lucru cu privire la Clubul Universitatea.

E ciudat cum o anchetă în derulare se oprește când un suspect îi invită pe procurori să afle și restul de adevăr. E suspect cum opiniei publice îi sunt prezentate fragmente.

Walter încă nu știe ce l-a lovit. Mărginean bănuiește. Dar amândoi erau considerați de gașca de la Cluj a politico-afaceriştilor niște vinituri. Trebuiau folosiți și apoi prezentați ca vinovați pentru tot.

Nu mai reamintim stenogramele, dosarul cu transferurile, promisiunile făcute de Boc lui Walter, înțelegerile că Romprest va primi licitații bănoase.

 Azi vorbim de Baza Sportivă Dan Anca.

De ce? Pentru că e acea parcelă de mii de metri pătrați dați de Apostu, pe când era primar, Fundației Primăvara Clujană (nu „clujeană”) pentru ca în prezent el, acum angajatul lui Bene, să tragă sforile asupra aceleiași parcele, alături de Călin Stoia și urmăritul internațional: Ioan Bene.

Să-ncepem cu începutul...

În 2010, Florian Walter și Rareș Bogdan fondau și conduceau Fundația Primăvara Clujană. Pentru aceste formalități, au fost ajutați de avocata Laura Sporiș (soția ex-președintelui Consiliului de Administrație al Cluj Arena, Radu Sporiș) și distinsa doamnă notar public Camelia Veronica TIŞE, soția președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe (om ce în 2010 era tot pe aceeași funcție ca în prezent).

Dar Rareș Bogdan nu mai își amintește nimic din toate acestea. Zice că nu a semnat nimic, că pe Laura Sporiș nu o cunoaște deloc și, dacă îl întrebi de Ioan Bene, îţi spune că l-a văzut doar de câteva ori în viață şi nu a avut tangențe cu el. A uitat şi că juca tenis cu el.

„Ce e aia Fundația Primăvara Clujană? Ce terenuri? Cu Walter? Era pentru binele echipei U Cluj? Atunci probabil că m-au băgat şi pe mine pe hârtii. Eu sunt un suporter înfocat al echipei. Oricând şi cu oricine aș intra în astfel de fundații pentru binele Clubului. Dar eu nu am semnat nimic. Poate că i-am dat datele mele personale lui Walter, dar eu nu am participat la nimic prin acea Fundație. Ce teren? Unde? Cine e Laura Sporiş? Ce Camelia Veronica? A, Tișe? O știu după numele de familie, dar repet, nu am semnat nimic. Eu nu mai sunt în această Fundație. Cu Walter nu am mai vorbit de șapte ani, de când l-au arestat. Omul se teme să nu fie atacat cu bombe. Normal că nu am mai vorbit de el” explică Rareș Bogdan.

Ca să vedeți despre ce vorbim, vă punem la dispoziție un fragment dintr-o decizie judecătorească, din 2010:

Complet: Complet asociații si fundații
Tip soluție: acordare personalitate juridică
Soluția pe scurt: „Admite cererea formulata de petiționara SPORIŞ LAURA-IOANA, cu domiciliul in CLUJ-NAPOCA str.Becaş nr.20-22 jud.Cluj, pentru acordarea personalității juridice FUNDAŢIEI “PRIMĂVARA CLUJANĂ”, si, in consecința: Încuviințează acordarea personalității juridice, in condițiile O.G.nr.26/2000, actualizata, FUNDAŢIEI “PRIMĂVARA CLUJANĂ” in conformitate cu actul constitutiv si statutul autentificate sub nr.324 si 325 din 28.07.2010 de notar public Tișe Camelia-Veronica si care fac parte integranta din prezenta hotărâre. Dispune înscrierea acesteia in registrul Asociațiilor si Fundațiilor de la Judecătoria Cluj-Napoca, cu următoarele date: Denumirea: FUNDAŢIA “PRIMĂVARA CLUJANĂ” Sediul: CLUJ-NAPOCA str.Pasteur nr.59 sc.3 et.2 ap.26 jud.Cluj Scopul: depistarea, inițierea şi promovarea tinerelor talente care vor să activeze în fotbal Conducerea fundației este asigurata prin Consiliul Director alcătuit din: PREŞEDINTE – WALTER FLORIAN, VICEPREŞEDINTE – BOGDAN IOAN-RAREŞ, SECRETAR – TOCACI DAN Cenzorul fundației este GORON RITA. Dispune comunicarea hotărârii către Administrația Financiara a mun. Cluj-Napoca, iar un exemplar al hotărârii, însoțit de un exemplar din actele depuse de petiționar, se va comunica PARCHETULUI de pe lângă JUDECATORIA CLUJ-NAPOCA” arată decizia instanței .

 

Să trecem la partea cu terenurile...

 

Un an mai târziu, bunul edil, coruptul Sorin Apostu, promova o acțiune de asociere a Primăriei Cluj-Napoca cu Fundația Primăvara Clujană.

Astfel, în aprilie 2011, apare pe ordinea de zi a Consiliului Local pentru a fi suspus la vot: Proiectul de hotărâre privind asocierea Municipiului Cluj-Napoca cu Fundația „Primăvara Clujană”.

 

Cu proteste din partea mai multor consilier locali ce nu erau colegi de partid cu Apostu, proiectul a trecut. Spre exemplu,  Claudia Anastase (PSD) se întreba cui şi ce beneficii aducea această asociere.

Apostu nu i-a răspuns şi a acuzat-o că se opune creării unei baze sportive de care să se bucure copiii. Femeia a propus un amendament ca cel puțin odată pe săptămână, o zi întreagă, terenul respectiv să confere acces tuturor clujenilor în mod gratuit.

Haideți să vedem cum s-au desfășurat ostilitățile în aceas zi, privind la stenograma din acea zi:

”Comisia VI – aviz favorabil „cu amendamentul de a se permite accesul gratuit copiilor şi tinerilor din oraș în fiecare zi de vineri pe tot parcursul zilei de vineri şi nu doar în intervalul orar 8-14 cum a fost în proiectul inițial”.

Dna. cons. Anastase – motivează votul negativ din Comisia I, şi afirmă că nu reiese din această asociere nici interesul public şi nici interesul economic; referitor la accesul copiilor şi tinerilor în intervalul 8-14 în ziua de vineri, nu crede că există această posibilitate datorită programului școlar;

(...)

Dna. cons. Anastase – solicită la pct. 2.1 alin. 3 să se înlocuiască limita cu „să permită accesul gratuit al copiilor şi a tinerilor din oraș care doresc să facă sport sau mișcare în aer liber în fiecare zi a săptămânii, în afara orelor de antrenament consacrate prin viața proprie a organizației”. Dl. primar – susține că prin acest amendament nu va mai fi disponibilă ziua de vineri deoarece, ei ar putea face program de antrenament toată săptămâna. Dna. cons. Anastase – consideră că „dacă suntem parteneri, nu avem ce negocia, noi putem negocia ori interesul public, ori interesul economic, deci nu mi se pare sub nicio formă, un demers nedemn pentru consiliul local, să obținem, repet, ori interes public, ori interes economic”.

Dna. cons. Cătăniciu – „eu mă întreb totuși asocierea asta, în favoarea cui este făcută? asocierea noastră, prin care punem la dispoziție un teren de 8400 mp., acestei asociații, fundații pardon, pentru cine este făcută ... nu că pentru ce partid știm ... deci asta nu e nicio problemă, nu cred că este finanțatorul nostru ... nu știu domnule primar, era întrebare retorică, probabil cea pusă de dumneavoastră ... eu am întrebat pentru cine facem această asociere ... în folosul cui?”. - extras din stenogramele ședinței.

Anchete scris de Mihaela Trif / 15 Februarie 2018 / 1 comentariu / 3213 vizualizari
 
33SHARESShare on FacebookShare on TwitterShare on Google
 

 

 

E lesne de înțeles că dezvăluirile despre Clubul Universitatea nu se apropie de un final. Totodată e incredibil câte găinării s-au făcut pentru a căpușa un club ce cunoștea o evoluție pozitivă atât în lumea fotbalului, cât și în sufletele a sute de mii de români. Pe când s-au băgat cei de la DIICOT în schemă, era mult prea târziu. De fapt, procurorii nu au vrut să vadă trecutul acestui club, ci doar să ofere României un inculpat pe tavă: Florian Walter & Co.

Ne uităm la Boc și stenogramele cu Walter din ziua perchezițiilor. Ne uităm la declinul echipei fără a înțelege că au existat mai multe persoane în umbră, care s-au ales cu terenuri și achiziții de pe Club fără să scoată un ban din buzunar. Au violat Universitatea Cluj, i-au furat până și ultima brumă de avere.

Culmea, când Walter era urmărit penal de DIICOT (pentru procurori miza nu era echipa de fotbal, ci Walter în persoană, cu al său Romprest, el deranja), procurorii au primit o propunere din partea avocaților săi să extindă urmărirea penală și pentru perioada dinainte ca Florian să preia echipa și să achite datoriile acesteia. Dar, în România lucrului bine făcut, nu s-a dorit să se descopere cum a fost căpușat clubul, ce politicieni și afaceriști au profitat de pe bugetul entității și cum au căpușat-o.

Așa că procurorii DIICOT au răspuns patetic la solicitarea lui Walter trimițându-l în judecată în aceeași zi în care au primit solicitarea motivând că nu vor da curs acesteia pentru că nu mai au nici un dosar în lucru cu privire la Clubul Universitatea.

E ciudat cum o anchetă în derulare se oprește când un suspect îi invită pe procurori să afle și restul de adevăr. E suspect cum opiniei publice îi sunt prezentate fragmente.

Walter încă nu știe ce l-a lovit. Mărginean bănuiește. Dar amândoi erau considerați de gașca de la Cluj a politico-afaceriştilor niște vinituri. Trebuiau folosiți și apoi prezentați ca vinovați pentru tot.

Nu mai reamintim stenogramele, dosarul cu transferurile, promisiunile făcute de Boc lui Walter, înțelegerile că Romprest va primi licitații bănoase.

 

Azi vorbim de Baza Sportivă Dan Anca.

De ce? Pentru că e acea parcelă de mii de metri pătrați dați de Apostu, pe când era primar, Fundației Primăvara Clujană (nu „clujeană”) pentru ca în prezent el, acum angajatul lui Bene, să tragă sforile asupra aceleiași parcele, alături de Călin Stoia și urmăritul internațional: Ioan Bene.

 

Să-ncepem cu începutul...

În 2010, Florian Walter și Rareș Bogdan fondau și conduceau Fundația Primăvara Clujană. Pentru aceste formalități, au fost ajutați de avocata Laura Sporiș (soția ex-președintelui Consiliului de Administrație al Cluj Arena, Radu Sporiș) și distinsa doamnă notar public Camelia Veronica TIŞE, soția președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe (om ce în 2010 era tot pe aceeași funcție ca în prezent).

Dar Rareș Bogdan nu mai își amintește nimic din toate acestea. Zice că nu a semnat nimic, că pe Laura Sporiș nu o cunoaște deloc și, dacă îl întrebi de Ioan Bene, îţi spune că l-a văzut doar de câteva ori în viață şi nu a avut tangențe cu el. A uitat şi că juca tenis cu el.

„Ce e aia Fundația Primăvara Clujană? Ce terenuri? Cu Walter? Era pentru binele echipei U Cluj? Atunci probabil că m-au băgat şi pe mine pe hârtii. Eu sunt un suporter înfocat al echipei. Oricând şi cu oricine aș intra în astfel de fundații pentru binele Clubului. Dar eu nu am semnat nimic. Poate că i-am dat datele mele personale lui Walter, dar eu nu am participat la nimic prin acea Fundație. Ce teren? Unde? Cine e Laura Sporiş? Ce Camelia Veronica? A, Tișe? O știu după numele de familie, dar repet, nu am semnat nimic. Eu nu mai sunt în această Fundație. Cu Walter nu am mai vorbit de șapte ani, de când l-au arestat. Omul se teme să nu fie atacat cu bombe. Normal că nu am mai vorbit de el” explică Rareș Bogdan.

Ca să vedeți despre ce vorbim, vă punem la dispoziție un fragment dintr-o decizie judecătorească, din 2010:

Complet: Complet asociații si fundații
Tip soluție: acordare personalitate juridică
Soluția pe scurt: „Admite cererea formulata de petiționara SPORIŞ LAURA-IOANA, cu domiciliul in CLUJ-NAPOCA str.Becaş nr.20-22 jud.Cluj, pentru acordarea personalității juridice FUNDAŢIEI “PRIMĂVARA CLUJANĂ”, si, in consecința: Încuviințează acordarea personalității juridice, in condițiile O.G.nr.26/2000, actualizata, FUNDAŢIEI “PRIMĂVARA CLUJANĂ” in conformitate cu actul constitutiv si statutul autentificate sub nr.324 si 325 din 28.07.2010 de notar public Tișe Camelia-Veronica si care fac parte integranta din prezenta hotărâre. Dispune înscrierea acesteia in registrul Asociațiilor si Fundațiilor de la Judecătoria Cluj-Napoca, cu următoarele date: Denumirea: FUNDAŢIA “PRIMĂVARA CLUJANĂ” Sediul: CLUJ-NAPOCA str.Pasteur nr.59 sc.3 et.2 ap.26 jud.Cluj Scopul: depistarea, inițierea şi promovarea tinerelor talente care vor să activeze în fotbal Conducerea fundației este asigurata prin Consiliul Director alcătuit din: PREŞEDINTE – WALTER FLORIAN, VICEPREŞEDINTE – BOGDAN IOAN-RAREŞ, SECRETAR – TOCACI DAN Cenzorul fundației este GORON RITA. Dispune comunicarea hotărârii către Administrația Financiara a mun. Cluj-Napoca, iar un exemplar al hotărârii, însoțit de un exemplar din actele depuse de petiționar, se va comunica PARCHETULUI de pe lângă JUDECATORIA CLUJ-NAPOCA” arată decizia instanței .

 

Să trecem la partea cu terenurile...

 

Un an mai târziu, bunul edil, coruptul Sorin Apostu, promova o acțiune de asociere a Primăriei Cluj-Napoca cu Fundația Primăvara Clujană.

Astfel, în aprilie 2011, apare pe ordinea de zi a Consiliului Local pentru a fi suspus la vot: Proiectul de hotărâre privind asocierea Municipiului Cluj-Napoca cu Fundația „Primăvara Clujană”.

 

Cu proteste din partea mai multor consilier locali ce nu erau colegi de partid cu Apostu, proiectul a trecut. Spre exemplu,  Claudia Anastase (PSD) se întreba cui şi ce beneficii aducea această asociere.

Apostu nu i-a răspuns şi a acuzat-o că se opune creării unei baze sportive de care să se bucure copiii. Femeia a propus un amendament ca cel puțin odată pe săptămână, o zi întreagă, terenul respectiv să confere acces tuturor clujenilor în mod gratuit.

Haideți să vedem cum s-au desfășurat ostilitățile în aceas zi, privind la stenograma din acea zi:

”Comisia VI – aviz favorabil „cu amendamentul de a se permite accesul gratuit copiilor şi tinerilor din oraș în fiecare zi de vineri pe tot parcursul zilei de vineri şi nu doar în intervalul orar 8-14 cum a fost în proiectul inițial”.

Dna. cons. Anastase – motivează votul negativ din Comisia I, şi afirmă că nu reiese din această asociere nici interesul public şi nici interesul economic; referitor la accesul copiilor şi tinerilor în intervalul 8-14 în ziua de vineri, nu crede că există această posibilitate datorită programului școlar;

(...)

Dna. cons. Anastase – solicită la pct. 2.1 alin. 3 să se înlocuiască limita cu „să permită accesul gratuit al copiilor şi a tinerilor din oraș care doresc să facă sport sau mișcare în aer liber în fiecare zi a săptămânii, în afara orelor de antrenament consacrate prin viața proprie a organizației”. Dl. primar – susține că prin acest amendament nu va mai fi disponibilă ziua de vineri deoarece, ei ar putea face program de antrenament toată săptămâna. Dna. cons. Anastase – consideră că „dacă suntem parteneri, nu avem ce negocia, noi putem negocia ori interesul public, ori interesul economic, deci nu mi se pare sub nicio formă, un demers nedemn pentru consiliul local, să obținem, repet, ori interes public, ori interes economic”.

Dna. cons. Cătăniciu – „eu mă întreb totuși asocierea asta, în favoarea cui este făcută? asocierea noastră, prin care punem la dispoziție un teren de 8400 mp., acestei asociații, fundații pardon, pentru cine este făcută ... nu că pentru ce partid știm ... deci asta nu e nicio problemă, nu cred că este finanțatorul nostru ... nu știu domnule primar, era întrebare retorică, probabil cea pusă de dumneavoastră ... eu am întrebat pentru cine facem această asociere ... în folosul cui?”. - extras din stenogramele ședinței.

 

Şi astfel întrebările şi propunerile consilierilor nu au fost luate în considerare.

Rareș Bogdan şi Florian Walter primeau peste 8500 de mp, de teren, în Cartierul Gheorgheni, pentru a pune bazele unui teren de antrenamente pentru „binele Clubului U Cluj”.

Menționăm aici că, prin SC Ben Ben, afaceristul Ioan Bene a fost acționar la U Cluj, înainte ca Florian Walter să preia echipa.

Apoi, revenind la proiect, contractul s-a făcut pe 40 de ani şi cu clauze sumare: Fundația Primăvara Clujană investește şi folosește terenul, iar municipalitatea ar urma ca după 40 de ani să rămână cu investițiile făcute de noul ei asociat. Bănos, nu?

Totuși. printr-o insistență în a se lămuri de ce s-a ales parteneriatul cu Fundația Primăvara Clujană şi nu s-a optat pentru investiție proprie, Apostu a scăpat justificarea: „în interesul sportului pe bună dreptate şi ca acei copii să se antreneze pentru fotbal, asta face fundația aceea, creşte copii care doresc să joace fotbal”.

Dar nu i-a crescut. Au folosit terenul pentru ca „niște șmecheri” să obțină şi profituri prin închiriere către diferite persoane, contra-cost, desigur.

Ca la noi acasă...

 

Clubul U se îndrepta spre un declin imposibil de evitat, din pricina datoriilor. Chit că la preluarea echipei, Walter a achitat creanțele, chiar în totalitate, era dificil ca cineva să mai sponsorizeze echipa. Bani pentru jucători nu erau, iar Walter a predat tot lui Limoniu, co-inculpatul din dosarul său, Ioan Mărginean. Care apropo, a preluat şi frâiele Fundației Primăvara Clujană.

Noi l-am contactat să ne povestească despre activitatea din baza sportivă, ce între timp a fost amenajată la standarde mediocre, dar utile: nocturnă, sintetic, parcare asfaltată şi marcată, containere de la Romprest ce servesc ca vestiare pentru jucători. Dar, după ce Ziar de Cluj a publicat stenograme din dosarul acestuia, la auzirea numelui reporterului, a preferat să se dea ocupat şi să închidă.

Păcat, „Mărgi”, chiar stăteam azi şi mă gândeam, oare ce mai facă Mărgi al meu, ca să o parafrazăm pe Anamaria Prodan.

 

O mână spală pe cealaltă şi Apostu e curat

 

Dat fiind că DIICOT a calculat (din burtă, ce-i drept) un prejudiciu cauzat de activitatea lui Walter, Mărgi şi Capră, şi totodată pentru că Bene a fost acționar la Clubul Universitatea, cel din urmă a fost invitat de procurori să se constituie parte vătămată în dosarul cu transferurile spre Petrolul. Firma lui Bene a răspuns printr-o adresă că nu vede nici un motiv pentru care să se constituie parte vătămată în proces. În schimb, chiar dacă nu a cerut bani în cazul în care Walter & Co vor fi găsiți vinovați, Bene a primit cheile de la acest teren transformat într-o bază sportivă. Nu pe documente, ci pe vorbe, cum zice şi Rareș Bogdan.

„Asta cu Fundația Primăvara Clujană mi-a fost propusă prin vorbă de Walter. Nu am semnat nimic. Ce Bene? El se ocupă de administrarea terenurilor? Acum mă acuzați pe mine că i-am dat la Bene... Eu pe Bene nu îl cunosc personal, ne-am văzut doar de câteva ori! Chiar nu știam aceste lucruri. Toată lumea îmi cere să mă implic în tot felul de proiecte. Oricum, în 2010 nu aveam atâția bani, câți am acum. Nu aveam cum să investesc în acele terenuri”, mai menționa Rareș Bogdan.

O filmare din vara anului trecut, după ce Bene şi-a angajat „deștepți” în firme, arată o vizită de curtoazie a acestuia, împreună cu două bebeluşe îmbrăcate ca pentru „autostop” şi pe cei doi vechi prieteni: Sorin Apostu şi Călin Stoia. 

Continuarea pe ziardecluj.ro

Comentarii