21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCSM nu va susține introducerea infracțiunilor de "rea-credință" și "gravă neglijență"

CSM nu va susține introducerea infracțiunilor de “rea-credință” și “gravă neglijență”

“Referitor la preocuparea sistemului judiciar faţă de informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la unele amendamente la proiectul de lege în discuţie, menţionăm că, în procedura parlamentară, Consiliul nu va susţine acele amendamente (…) vizând introducerea infracţiunilor de ‘rea-credinţă’ şi ‘gravă neglijenţă’ sau alte incriminări de natură să aducă atingere independenţei Justiţiei”, se arată în mesajul CSM, scrie Agrepres.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei dezbate, în această perioadă, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal.

“Propunerile cuprinse în proiectul de lege au fost analizate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul comisiei de specialitate, poziţia exprimată de Consiliu şi transmisă Parlamentului ţinând cont şi de numeroasele propuneri şi observaţii comunicate de instanţele judecătoreşti şi de Parchetele de pe lângă acestea cu privire la proiectul de lege, dar şi cu privire la alte modificări legislative, rezultate din aplicarea Codului penal, în privinţa cărora s-a apreciat că ar conduce la îmbunătăţirea cadrului normativ”, a amintit CSM.

Propunerile şi observaţiile ce concretizează poziţia CSM sunt susţinute în cadrul dezbaterilor parlamentare de către reprezentanţii acestei autorităţi publice, a anunţat Consiliul.

“În lumina rolului său constituţional, de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii va continua demersurile instituţionale pentru un cadru normativ care să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dar şi realizarea unei justiţii eficiente, bazată pe proceduri predictibile”, a mai transmis CSM, care precizează că îşi va exprima poziţia în funcţie de amendamentele ce vor fi discutate în cadrul comisiei speciale a Parlamentului.

“În procedura parlamentară, în realizarea dreptului membrilor autorităţii legislative, pot fi formulate amendamente, care se supun analizei Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi în raport de care Consiliul Superior al Magistraturii îşi va exprima poziţia”, se mai notează în mesajul Consiliului.

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă