22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎncă un protocol CSM - SRI. Magistrații se obligau să raporteze la...

Încă un protocol CSM – SRI. Magistrații se obligau să raporteze la SRI cum au folosit informațiile

UPDATE 14,30: Fostul preşedinte al CSM Alina Ghica, unul dintre semnatarii protocolului încheiat între CSM şi SRI, a declarat pentru Mediafax că „niciodată nu au fost furnizate informaţii către SRI”, din partea CSM.

„Niciodată nu au fost furnizate informaţii către SRI, pentru un simplu motiv: întreaga activitate a CSM era publică. Nu aveam ce informaţii să transmitem către SRI. Sigur că SRI trebuia să transmită informaţiile clasificate, eram destinatari ai acestor informaţii (…). CSM nu a transmis niciodată informaţii către SRI pentru că nu aveam ce tip de informaţii să transmitem”, a declarat magistratul Alina Ghica.

Al doilea Protocol CSM – SRI a fost semnat, din partea CSM, de Alina Nicoleta Ghica și de Oana Schmidt – Hăineală, în calitate de președinte, respectiv vicepreședinte CSM.

Din partea SRI, documentul a fost semnat de directorul George Cristian Maior și de prim-adjunctul său, generalul Florian Coldea.

—————————————–

Textul celui de-al doilea Protocol dintre CSM și SRI a fost inițial strict secret, dar în prezent este declasificat.

Conform acestui text, scopul protocolului era asigurarea independenţei şi înfăptuirii justiţiei, precum şi contracararea vulnerabilităţilor care pot afecta ordinea de drept.

Protocolul impunea, printre altele, “informarea reciprocă” asupra datelor necesare “îndeplinirii atribuțiilor specifice celeilalte părți”.

De asemenea, un alt punct din Protocol menționa că “Părțile se obligă ca, într-un termen rezonabil, să își comunice reciproc rezultatele obținute în baza informărilor primite de la cealaltă Parte”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FOTO. Loredana Groza, ca la 20 de ani. Vedeta a pozat în colanți

Loredana Groza, cunoscută pentru prezența sa în industria muzicală românească, a captat atenția publicului cu ultimele sale fotografii distribuite pe rețelele de socializare. Însă...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă