15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCristian Muntean (ASSAI) și Florin Pandele presiuni în zona ASF asupra 2...

Cristian Muntean (ASSAI) și Florin Pandele presiuni în zona ASF asupra 2 mari societăți de asigurare

 

Ziua News prezintă dezvăluiri incendiare despre Trio-ul Pandele, Muntean și Rangu

 

  • Legăturile pe care și le-a creat Pandele pentru a-și spori afacerea cu cele trei service-uri și ascensiunea sa bazată pe încrengăturile pe relația ASF – ASSAI – COTAR
  • Alți politicieni implicați în susținerea în Parlament a legislației RCA în forma actuală și deosebit de profitabilă. 
  • Relația Pandele – Muntean – Rangu și jocurile de culise pentru a elimina de pe piața asigurărilor City Insurance și Euroins, principalii asiguratori, cu milioane de clienți.
  • După ce a văzut că are succes și chiar poate influența anumite persoane din lumea politică și inclusiv pe președintele ASSAI, Cristian Muntean, să-i susțină bunul mers al afacerii de succes, Florin Pandele a reușit în anul 2017 schimbarea legii RCA făcând un puternic lobby în Parlamentul României, unde existau deja anumite persoane care aveau înființate service-uri în țară prin intermediul unor rude.
  • După publicarea legii 132/2017 în Monitorul Oficial, firmele de asigurări din România au constatat că un service putea factura o lucrare de reparație decontată de o firmă de asigurări și cu o valoare de câteva ori mai mare decât altă unitate reparatoare din aceeași categorie.
  • Toate firmele de asigurări au sesizat ASF-ul pentru a reglementa cumva aceste nereguli, dar acolo era deja instalat în anul 2018 ca și consilier al vicepreședintelui pe zona de asigurări, Ovidiu Wlassopol
  • Același Cristian Muntean, fostul președinte al ASSAI, luând apărarea și influențând anumite persoane din ASF să susțină unitățile de service în detrimentul companiilor de asigurări.
  • În perioada 2018 companiile de asigurări care emiteau RCA pe teritoriul României au achitat tarife pentru ora manoperei și de 1.000 lei, nefiind luată nicio măsură de ASF în acest sens.
  • Pandele a fost primit cu brațele deschise în ASF de Cătălin Rangu, directorul de pe zona de reclamații/ petiții. Prin această prietenie cu Rangu, Muntean și Wlassopol, acesta își rezolvă la ASF o multitudine de probleme prin trimiterea unor petiții redactate în numele clienților, iar companiile de asigurări care nu răspundeau prompt solicitărilor transmise de Rangu, erau invitate săptămânal la ASF pentru discuții, la unele fiind trimise ulterior și anumite controale.
  • Călin Rangu, șeful departamentului de brokeraj la ASF și, înainte de această funcție, al departamentului de relații cu clienții, se interesează mult mai mult de numărul și mărimea reclamațiilor lansate împotriva asigurătorilor, decât de comportamentul brokerilor pe piață. 
  • Rangu este șeful Institutului Financiar Român, unde sunt școliți chiar brokerii.
  • Călin Rangu e legat de ceva timp de Florin Pandele,unul dintre cei mai influenți afaceriști din domeniul reparațiilor auto.
  • Desigur, șuvoiul de petiții și reclamații pe care-l poate dirija către ASF un mare atelier de reparații auto poate justifica existența direcției.
  • Cu cât sunt mai multe petiții, cu atât ceilalți contribuabili, cei plătiți cu salarii modeste, dar muncite, pot înțelege de ce există un salariu de o jumătate de milion de lei.
  • Un rol considerabil îl au experții de nivel inferior de la ASF, care protejează interesele acestei adevărate grupări de presiune a afacerilor de reparații auto.
  • Deplasarea în Bulgaria a lui Cristian Muntean în anul 2019, la sediul companiei de asigurări Euroins, pentru a pune presiune pe aceștia să îi achite dosarele de daune la niște prețuri și de 4,5 ori peste o reprezentanță de marcă din România.
  • Bulgarii nu au cedat de bună voie, ASF i-a amendat și apoi i-a pus în administrare specială.
  • Administratorul special a fost… FGA (Fondul de Garantare a Asigurarilor) – institutie din subordinea ASF, care a luat măsura plății tuturor facturilor emise de firmele lui Pandele și apoi a plecat. Asta a fost toată administrarea specială făcută cu măna Monei Cucu de la FGA! Mona Cucu fiind pupila Angelei Toncescu – fosta șefă a ASF, condamnată în dosarul Carpatica, o altă firmă de asigurări asupra careia s-au facut presiuni imense.
  • Cristian Muntean, consilier al vicepreședintelui sectorului de Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Cristian Roșu – vărul lui Dragnea – și fost Presedinte ASSAI (Asociația Societăților de Service Auto Independente), a scris pe Facebook că a fost țepuit de firma de asigurări City Insurance, tocmai de a pune presiuni pe cele două mari societăți de asigurări.
  • Grupul de firme AutoCar, format din trei firme care administrează unități service, a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la cererea de faliment a societății de asigurări City Insurance și a înaintat instanțelor de judecată solicitarea, potrivit unui comunicat de presă transmis astăzi
  • Florin Pandele ceruse un tarif de manoperă astronomic celor de la City Insurance, asiguratorul dispus să achite doar jumătate în eventualitatea că reparația se face conform legislației în vigoare.
  • Cuplul Pandele – Muntean au exercitat presiuni asupra asiguratorului pentru a factura suma cerută, la fel ca și în cazul Euroins.
  • Presiunile s-au transformat în procese în instanță pentru a da “greutate” acțiunii.
  • Conducerea ASF a luat decizia de a îl cerceta disciplinar pe Cristian Muntean. Decizia conducerii Autorității vine la două luni după producerea faptei investigate și nu vine întâmplător, ci în urma unei solicitări făcute de către comisia de combatere a abuzurilor din cadrul Camerei Deputaților.
  • Dacă nu ar fi declanșat acțiunea, șefii ASF ar fi trebuit să răspundă deputaților dacă Muntean a încălcat regulamentele interne atunci când a făcut respectivele afirmații
  • ASF ia măsuri abia acum, la finalul lui octombrie, forțat de împrejurări
  • Cristian Muntean, fost președinte al ASSAI, asociația service-urilor independente,numit politic de cele două partide care au controlat fără drept de apel Parlamentul (PSD și ALDE), consiliul ASF se află zilele acestea într-o perioadă de maximă incertitudine și este extrem de sensibil la stimulii politici.
  • Starea de neasumare, altfel specifică conducerii acestei instituții, este accentuată și de plecarea la BNR a fostului președinte Leonardo Badea.
  • De partea cealaltă, Cristian Muntean a arătat, de-a lungul timpului, că este, la rândul său bine conectat politic, inclusiv în zona PNL.

Citește toată știrea aici

Citește investigațiile Ziua News despre gruparea Pandele-Muntean-Rangu aici și aici.

 

 

 

 

 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă