19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConturile Complexului Energetic Oltenia, jefuite de 55 milioane euro

Conturile Complexului Energetic Oltenia, jefuite de 55 milioane euro

 

În lunile din vară, valoarea certificatelor CO2 era în jurul a 5 euro. În acel moment, directoratul Complexului Energetic Oltenia a hotărât să nu se achiziționeze  cele peste 10 milioane certificate CO2, cu toate că existau resursele financiare în conturile companiei.

Puțin mai târziu, după  ce prețul certificatelor CO2 a depășit 6 euro, același directorat al companiei a luat o nouă hotărâre de a nu achiziționa aceste certificate. Acum Sorinel Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, se plânge că certificatele au trecut de 10 euro.

Neachiziționându-le la timpul potrivit, s-a ajuns ca, până la 1 aprilie, termenul-limită  de achiziționare a certificatelor CO2 pentru anul 2017, Complexul Energetic Oltenia să mai aibă de achiziționat peste 10 milioane de astfel de certificate.

Dintr-un calcul  simplu rezultă că diferența de peste 5 euro/certificat CO2 la 10 -11 milioane certificate, câte trebuie cumpărate  acum, când prețul a ajuns  în jurul a 10 euro/certificat, trebuie plătită în plus din conturile Complexului Energetic Oltenia în jur de 55-60 milioane euro, bani cu care să se plătească deciziile manageriale neperformante ale lui Sorinel Boza și ale echipei lui.

Peste 200 milioane lei cheltuiți în plus vor afecta grav rezultatele financiare ale companiei, putându-se ajunge de la mult trâmbițatul profit la diminuarea drastică a acestuia, dacă nu chiar la trecerea pe pierdere a companiei.

Această pierdere poate rezulta în măsura în care auditorul situațiilor financiare  va recomanda  ca toate aceste cheltuieli suplimentare să fie înregistrate în balanța anului 2017, cum este legal.

 Cum au ascuns dezastrul

Conștienți probabil de situația în care s-a ajuns în urma deciziilor directoratului companiei, conducerea a cerut mai multor salariați (aproximativ o sută), care au intrat în contact cu documentele respective, să dea declarație de confidențialitate, pentru a ascunde dezastrul economic.

Acest lucru este dincolo de limita legii și, ca atare,
este  obligatoriu ca astfel de decizii dintr-o companie să ajungă la opinia publică, la factorii de decizie din Ministerul Energiei și din Guvernul României și eventual, dacă este cazul, la organele de cercetare penală. După ce a aruncat pe apa sâmbetei peste 200 milioane lei, managerul Sorinel Boza se lamentează pentru 20 de milioane lei pe care ar trebui să le dea minerilor și energeticienilor care lucrează pe salariul minim pe economie.

Într-un astfel de context se impun câteva întrebări.De ce conducerea Complexului Energetic Oltenia nu a cumpărat certificatele CO2 când prețurile erau mici și au blocat cumpărarea prin hotărâri de directorat?

Atât timp cât Complexul Energetic Oltenia mimează transparența decizională, nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva a existat o înțelegere cu dealerii de certificate CO2.

Peste 200 milioane lei cheltuiți în plus vor afecta grav rezultatele financiare ale
Complexului Energetic Oltenia, putându-se ajunge chiar la trecerea pe pierdere a
companiei.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă