23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăControale ale Poliției și Jandarmeriei pentru combaterea ilegalităților din domeniul silvic

Controale ale Poliției și Jandarmeriei pentru combaterea ilegalităților din domeniul silvic

La această operațiune au participat polițiști de ordine publică, rutieră, investigare a criminalității economice, transporturi și din alte structuri ale Poliției Române, jandarmi și polițiști de frontieră, care au acționat pentru combaterea activităților ilicite în domeniul exploatării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Astfel, a fost controlată circulația materialului lemnos, fiind organizate filtre rutiere amplasate în punctele obligatorii de trecere, la nivel național.

Personalul Ministerului Afacerilor Interne angrenat în această misiune, în colaborare cu specialiști din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (gărzi forestiere, specialiști ai ROMSILVA și ocoale silvice), au desfășurat verificări a circulației materialului lemnos în 1.568 de filtre rutiere și 386 activități specifice de control pe linia prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos.

În cadrul acțiunii, au fost verificate 118 instalații de debitare a lemnului rotund, 297 de depozite de material lemnos și 40 de piețe, târguri și oboare.

De asemenea, au fost constatate 51 de infracțiuni (21 prevăzute de Codul Silvic și 30 de Codul Penal) și au fost aplicate 2.910 sancțiuni contravenționale (cele mai multe la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice), în valoare de 1.992.130 de lei.

Totodată, au fost confiscați 2.554 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 800.000 de lei (lemn de lucru, cherestea și lemn de foc).

Tot în cadrul acestei acțiuni, au fost confiscate peste 1.500 de alte bunuri (2 fierăstraie mecanice, 1 tractor, 1 autovehicul și 1.498 alte materiale).

În primele 7 luni ale acestui an, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică, polițiștii au acționat la nivel național pentru protejarea fondului forestier și prevenirea și combatere faptelor ilicite în domeniul silvic.

Astfel, au fost efectuate 25.388 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos. 

Au fost verificate 6.735 obiective (exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare sau ocoale silvice) și au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule.

Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost  înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 persoane și au fost aplicate 8.202 sancțiuni contravenționale (la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice), de peste 13.220.000 de lei.

De asemenea, au fost confiscați peste 51.221 de metri cubi de lemn fără documente legale (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc), de aproape 15.000.000 de lei, peste 200 de fierăstraie mecanice,  topoare, securi și au fost indisponibilizate 4 tractoare și 9 atelaje hipo.

Au fost înregistrate 619 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 143 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor.

Aceste acțiuni, derulate de Ministerul Afacerilor Interne, vor fi organizate în continuare, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă