5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCONDAMNĂRI pe bandă rulantă în dosare DNA

CONDAMNĂRI pe bandă rulantă în dosare DNA

“În luna noiembrie, în dosare de corupţie instrumentate de DNA au fost condamnaţi 35 inculpaţi prin 20 hotărâri judecătoreşti definitive, iar între cei condamnaţi definitiv figurează persoane care, la data faptelor, aveau următoarele funcţii: un primar de municipiu, un notar, un arhitect şef primărie municipiu, un director judeţean finanţe, 3 directori primărie municipiu, un director societate termoficare, un ofiţer jandarmerie”, se arată într-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.

Totodată, conform paginii de internet a DNA în 25 noiembrie instanţa a stabilit pedepse definitive, cu suspendare, pe numele a doi directori ai Muzeului de Etnografie Baia Mare.

“Condamnă pe inculpatul Pop Gheorghe Vasile Robescu, la data faptei director al Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Condamnă pe inculpata Doina Petrică, la data faptei contabil șef al Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În cazul inculpatului Robescu – Pop Gheorghe – Vasile, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime”, arată sursa citată.

“În cursul anului 2015, în contextul efectuării unor reabilitări la unele obiective din cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, inculpatul Robescu – Pop Gheorghe – Vasile, în calitate de director al acestei instituții și ordonator de credite, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a dispus achitarea sumei de 68.108 lei către o firmă care prestase lucrările respective, în condițiile în care o parte din aceste cheltuieli erau nejustificate.

Plata efectivă a lucrărilor a fost efectuată de inculpata Petrica Doina, în calitate de contabil șef și responsabilă cu controlul financiar preventiv, în condițiile în care, în cuprinsul procesului verbal de recepție, se menționa neefectuarea lucrărilor de consolidare, izolație și protejate împotriva incendiilor la unele acoperișuri, aspecte cunoscute de ambii inculpați”, anunţa DNA la momentul declanşării dosarului.

Sursa citată menţionează că pedepsele dispuse de judecători faţă de cei 35 inculpaţi variază între 9 ani închisoare şi 7 luni cu suspendarea pedepsei.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă