10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăClasă de 40 de elevi, în centrul Capitalei

Clasă de 40 de elevi, în centrul Capitalei

Întrebări esențiale

 Cum se va desfășura noul an școlar?

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, vorbește despre păstrarea distanțării sociale în unitățile de învățământ, dar avem școli cu clase de 40 de elevi.

Directorii de școli, cu aprobarea inspectoratelor școlare din teritoriu, aprobă transferuri ce conduc la suprapopularea claselor cu elevi.

 Ce spune legea?

 Legea Educației Naționale 1/2011 limita numărul de elevi dintr-o clasă.

Această prevedere a fost anulată însă de un articol introdus în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), ce le confer directorilor de școli putere în a aproba transferuri de elevi de la o unitate la alta, respectiv, de la o clasă la alta.

Cu toate că Legea Educației Naționale 1/2011 limitează numărul elevilor dintr-o clasă, directorii unităților de învățământ preuniversitar continuă să facă legea, suprapopulând sălile.

Un exemplu elocvent este cel al Școlii Gimnaziale Nr. 146 “I.G. Duca”, din Capitală, unde, de ani buni, clasele au mult peste 30 de elevi.

În anul școlar 2019 -2020, clasa a VII-a B de la Școala “I.G. Duca” a avut nu mai puțin de 40 de elevi înscriși, în timp ce clasa a VII-a A a avut 37 de elevi.

În anul școlar ce urmează să debuteze pe data de 14 septembrie, clasele vor avea același număr de elevi, la care s-ar mai putea adăuga câțiva, în urma transferurilor aprobate de direcțiunea unității de învățământ și de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).

 

Tăcerea direcțiunii

Atunci când reporterii “România liberă” au contactat Școala Gimnazială Nr 146 “I. G. Duca” nu li s-a putut menționa efectivul claselor, invocându-se faptul că numai directoarea unității de învățământ poate furniza această informație, dar se află în concediu.

Răspunsul a venit din partea ISMB, după ce a fost contactat Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Reprezentanții MEC au precizat, pentru “România liberă”, că ministerul nu a fost informat în legătură cu numărul mare de elevi înscriși în clasele de la Școala “I. G. Duca” și de transferurile aporbate în această unitate, dar conducerea școlii este acoperită de prevederile legislației în vigoare, având, de asemenea, acordul ISMB.

Un articol introdus în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), într-unul dintre mandatele de ministru al Educației al actualului senator Liviu Marian Pop, limitarea locurilor dintr-o clasă, prevăzută în Legea Educației Naționale, a fost anulată, lăsând acest aspect în mâna directorilor de școli.

Exact acel articol este invocat de directoarea Școlii “I. G. Duca”, pentru aprobarea transferurilor care au condus la o clasă de 40 de elevi.

Școala Gimnazială Nr. 146 “I. G. Duca” se află într-un proces în instanță, pentru clasele suprapopulate.

Direcțiunea de învățământ preuniversitar este însă acoperită de un articol din ROFUIP.

“Art. 148. – Copiii și elevii au dreptul să se transfere de la o formațiune de studiu la alta, de la o unitate de învățământ la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesională la alta, de la o formă de învățământ la alta, în conformitate cu prevederile prezentului regulament și ale regulamentului de organizare și funcționare a unității de învățământ la care se face transferul.

Art. 149. – Transferul copiilor și elevilor se face cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ la care se solicită transferul și cu avizul consultativ al consiliului de administrație al unității de învățământ de la care se transferă.

Art. 150.  (1) În învățământul antepreșcolar/preșcolar, primar și gimnazial, precum și în învățământul profesional, liceal și postliceal elevii se pot transfera de la o grupă/formațiune de studiu la alta, în aceeași unitate de învățământ sau de la o unitate de învățământ la alta, în limita efectivelor maxime de antepreșcolari/preșcolari/elevi la grupă/formațiune de studiu. 

(2) În situații excepționale, în care transferul nu se poate face în limita efectivelor maxime de antepreșcolari/preșcolari/elevi la grupă/formațiune de studiu, inspectoratul școlar poate aproba depășirea efectivului maxim, în scopul efectuării transferului”, se arată în ROFUIP.

 

Replica ISMB

Cu toate că transferurile de elevi de la Școala “I. G. Duca”au fost aprobate de ISMB, inspectoratul a trebuit să transmită o solicitare către unitatea școlară, pentru a afla efectivele de elevi din clasele terminale.

Școala “I. G. Duca este cea mai dorită unitate de învățământ din cartierul bucureștean Cotroceni, de către părinții elevilor.

În tot acest timp, Ministerul Sănătății și cel al Educației vorbesc despre menținerea distanței sociale în unitățile de învățământ, în anul școlar2020 – 2021, în contextul pandemiei de Sars COV 2.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă