6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCazul Sergei Magnitsky: Gravă încălcare a Drepturilor Omului. Cum a fost acoperită...

Cazul Sergei Magnitsky: Gravă încălcare a Drepturilor Omului. Cum a fost acoperită crima (I)

La data de 4 iunie 2007, locotenent-colonelul Artyom Kuznetsov și alți 25 de ofițeri din Ministerul rus de Interne au pătruns în birourile din Moscova ale Fondului Hermitage și au ridicat toate documentele pe care le-au găsit. Reprezentantul acestui fond de investiții era avocatul Sergei Magnitsky.

„Mi s-a spus că biroul a fost percheziționat, iar persoana responsabilă (de această acțiune a Poliției) a fost Kuznetsov. Avocatul meu nu a avut acces înăuntru. În loc să arate un mandat de percheziție, ofițerii de poliție aveau cu ei o listă separată de companii și aceștia confiscau documente ale companiilor din acea listă”, a declarat ulterior, la data de 5 iunie 2008, Sergei Magnitsky.

Printre obiectele confiscate în acea razie a Poliției s-au numărat toate serverele și computerele din sediul firmei. De asemenea, au plecat de la sediul cabinetului de avocatură două microbuze încărcate cu dosare ale clienților acestuia.

Un criminal preia conducerea

Ulterior, pe baza acestor acte, companiile din grupul Hermitage au fost reînregistrate în mod fraudulos pe numele unui ucigaș condamnat. Potrivit documentelor disponibile pe site-ul http://russian-untouchables.com, în fruntea companiilor din grupul Hermitage a fost plasat un anume V. Markelov, condamnat pentru omor.

La 24 decembrie 2007, autoritățile fiscale din Moscova au aprobat într-o singură zi și au transferat 230 milioane de dolari din impozitele plătite de companiile Fondului Hermitage către conturile deschise de criminali, sub forma unei „restituiri a taxelor plătite în plus”.

Sergei Magnitsky a depus mărturie despre aceste abuzuri în fața Comisiei de anchetă a Rusiei, în anul 2008. “Sigiliile companiilor Fondului Hermitage au fost confiscate de filiala din Moscova a Ministerului de Interne la data de 4 iunie 2007. (…) Confirm  mărturia mea din 5 iunie 2008. Taxele plătite de societățile Fondului Hermitage au fost semnificative și au provocat un interes din partea polițiștilor. (…) Sustragerea celor 5 miliarde de ruble (230 de milioane de dolari) a fost în mod evident comisă de același grup de persoane care au utilizat reînregistrarea ilegală a întreprinderilor OOO Parfenion, Mahaon și Rilend și creanțele împotriva acestor societăți ca instrument de furt al fondurilor bugetare”.

La data de 6 noiembrie 2008, generalul Oleg Logunov, directorul adjunct al Departamentului de Investigații al Ministerului de Interne, i-a numit pe locotenentul colonel Artyom Kuznetsov și pe trei subalterni ai săi, indicați drept Droganov, Krechetov și Tolchinsky, pentru a investiga furtul de 230 milioane de dolari, reclamat de avocatul Magnitsky.

Rezultatul activității acestora a fost că, la data de 24 noiembrie 2008, Sergei Magnitsky a fost arestat și ridicat, din propria casă, de către aceiași ofițeri în fața cărora depusese mărturie. Ordinul de arestare a fost semnat de anchetatorul Oleg Silchenko, transmis către locotenent-colonelul Artyom Kuznetsov și pus în aplicare de către Droganov și Krechetov.

Astfel a început, la data de 24 noiembrie 2008, detenția de 358 de zile a avocatului Sergei Magnitsky, care avea să ia sfârșit abia în momentul morții acestuia, la doar 37 de ani.

Presiuni fizice și psihologice

În primele șase luni de după arestare, Sergei Magnitsky a fost supus unor intense presiuni fizice și psihologice, pentru a fi determinat să semneze o mărturisire falsă în care să recunoască faptul că ar fi furat 230 de milioane de dolari.

La data de 19 ianuarie 2009, într-o declarație scrisă de mână și susținută în fața tribunalului, avocatul Sergei Magnitsky reclama o serie de abuzuri și de ilegalități cu care se confrunta în arest.

„Celulele sunt supraaglomerate. 14 persoane pot fi ținute într-o celulă cu opt paturi. Trebuie să ne răsucim ca să putem dormi”, „Prin fereastra permanent deschisă intră continuu un vânt înghețat”, „Suntem obligați să mâncăm în același spațiu în care avem toaleta”, „Mâncarea caldă este furnizată în esență doar o dată pe zi, la prânz, la micul dejun primim terci de ovăz cu larve de insecte, iar la cină – hering putrezit, doar mirosul provoacă greață. Uneori nu există nici un fel de mâncare”, “Sunt ținut într-o celulă cu inculpați și cei deja condamnați pentru crime violente, cum ar fi spargeri și crimă” – acestea sunt câteva dintre declarațiile lui Sergei Magnitsky.

Reacția Consiliului Europei

Tratamentul aplicat avocatului Magnitsky de către autoritățile din Rusia este calificat drept un exemplu „emblematic” de „nihilism legal” de către raportorul special al Consiliului Europei pentru Afaceri Juridice și Drepturile Omului, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (în prezent, ministru al Justiției în Germania).

Acest raport, adresat Consiliului Europei, poartă data de 7 august 2009.

»În primele șase luni de după arestare, Sergei Magnitsky a fost supus unor intense presiuni fizice și psihologice, pentru a fi determinat să semneze o mărturisire falsă în care să recunoască faptul că ar fi furat 230 de milioane de dolari.

“Mi s-a spus că biroul a fost percheziționat, iar persoana responsabilă (de această acțiune a Poliției) a fost Kuznetsov. Avocatul meu nu a avut acces înăuntru.  În loc să arate un mandat de percheziție, ofițerii de poliție aveau cu ei o listă separată de companii și aceștia confiscau documente ale companiilor din acea listă.”

Sergei Magnitsky,

Avocat

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă