8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCambridge Analytica. Noi dezvăluiri despre implicarea în România

Cambridge Analytica. Noi dezvăluiri despre implicarea în România

Atunci când Mark Turnbull, unul dintre directorii SCL, compania ce deţine Cambridge Analytica, mi-a cerut să lucrez cu ei pentru alegerile din România din 2016, am devenit brusc suspicios. Cine ar putea fi clientul, am întrebat eu, şi ce ar implica o astfel de muncă? Mi-au răspuns că ar fi vorba despre PSD, cel mai dubios partid politic din România. Aceştia îşi doreau să obţină dreptul de a le ‘aranja’ alegerile şi eu aş fi putut fi parte din echipă”, scrie Rupert Wolfe-Murray pe emerging-europe.com.

Acesta mai spune şi că, într-un e-mail datat 3 august 2016, Turnbull i-a descris cam ce ar fi avut de făcut: „Ceea ce oferim este includerea unei echipe de două persoane în cadrul actualei echipe de campanie – un strateg politic şi un specialist în comunicare, dar care să aibă, efectiv, roluri şi abilităţi similare – pentru a oferi direcţii strategice şi asistenţă pe durata campaniei (branding, copywriting, PR, relaţii cu presa, extindere digitală etc.), pentru următoarele 2-3 luni”. 

Wolfe-Murray a replicat atunci că nu există nicio şansă ca el să lucreze pentru un partid politic din România, argumentând că nu vrea să-şi strice reputaţia şi spune că s-a declarat şocat atunci când l-a văzut pe Alexander Nix vorbind pe Channel 4 despre o operaţiune sub acoperire derulată într-o ţară est europeană, un demers atât de secretizat încât nimeni nu ştia măcar că au fost implicaţi. 

„Am realizat atunci, stupefiat, că ţara la care se refereau ar fi putut să fie România, iar eu eram pe cale să fiu parte a unei echipe sub acoperire care urmărea subminarea democraţiei. În momentul ăla m-am simţit de parcă aş fi evitat, la limită, un glonţ. Primul meu gând a fost, apoi, să împărtăşesc această poveste, să ajungă şi la oamenii din România, pentru ca ei să ştie ce i-a pândit”, mai scrie consultantul. 

Acesta spune că, ulterior, i-a scris chiar lui Turnbull pentru a-l întreba dacă au reuşit, până la urmă, să obţină operaţiunea în alegerile din România şi că acesta ar fi răspuns chiar rapid, afirmând că nu au lucrat niciodată pentru un partid de la Bucureşti, conexiune negată şi de liderul PSD, Liviu Dragnea. 

Compania Cambridge Analytica este în aceste zile protagonista scandalului momentului, după ce o investigaţie realizată de jurnaliştii de la Channel 4 dezvăluie modul în care firma a făcut, în secret, campanie pentru Donald Trump, cu ajutorul datelor pe care le-ar fi obţinut de la Facebook, de jur împrejurul lumii. Şefii acesteia au fost filmaţi în timp ce vorbeau despre folosirea foştilor spioni, a carţilor de identitate false, despre mită şi prostituate, instrumente menite să-i asigure lui Trump victoria în scrutinul prezidenţial din SUA.

O investigaţie realizată de jurnaliştii de la Channel 4 dezvăluie modul în care compania Cambridge Analytica a făcut, în secret, campanie pentru Donald Trump de jur împrejurul lumii. Şefii acesteia au fost filmaţi în timp ce vorbeau despre folosirea foştilor spioni, a carţilor de identitate false, despre mită şi prostituate, instrumente menite să-i asigure lui Trump victoria în scrutinul prezidenţial din SUA.

Întrebat despre materialele scoase la iveală despre adversarii politici, Nix a răspund că ar putea „trimite nişte fete care să ajungă în casa candidatului”, adăugând că femeile din Ucraina sunt „foarte frumoase” şi că această strategie „funcţionează foarte bine”.

Într-o altă înregistrare, acesta a spus: „Vom oferi o sumă mare de bani candidatului pentru a-şi finanţa campania, vom înregistra totul, cenzurăm faţa angajatului nostru, apoi postăm clipul pe Internet”. Mituirea oficialilor este o infracţiune atât în legislaţia americană, cât şi în cea britanică, iar Cambridge Analytica lucrează în UK, dar este înregistrată în SUA.

Întâlnirile au fost filmate la o serie de evenimente care au fost organizate în hotelurile din Londra timp de patru luni, între noiembrie 2017 şi ianuarie 2018, atunci când un reporter al Channel 4 News s-a dat drept reprezentantul unui client bogat care spera să poată controla alegerile din Sri Lanka.

Nix i-a spus atunci jurnalistului că firma sa obişnuieşte să opereze prin diverse metode, în penumbră, şi că abia aşteaptă să construiască împreună o relaţie secretizată, de lungă durată. La întrevederi au participat şi Mark Turnbull, director al CA Political Global, dar şi Alex Tayler, oficialul responsabil cu gestionarea bazelor de date ale companiei. Trunbull descrie cum, odată obţinut materialul compromiţător pentru adversari, Cambridge Analytica poate să-l împingă discret către social media şi Internet.

„Noi punem informaţia în fluxul Internetului şi de acolo o privim cum escaladează, o mai împingem din când în când, ca pe telecomandă. Trebuie să se întâmple fără ca ceilalţi nici măcar să nu se gândească la faptul că ar putea fi vorba despre propagandă, pentru că în momentul în care apare această îndoială, următoarea întrebare este ‘cine face aşa ceva?'”, explicau atunci directorii firmei.

„Mulţi dintre clienţii noştri nu vor să se descopere că lucrează cu firme străine. Aşa că deseori punem la cale ID-uri şi site-uri false, putem să fim studenţi care se documentează pentru un proiect legat de universitate, putem fi turişti, sunt extrem de multe opţiuni pe care să le explorăm. Am multă experienţă în aşa ceva”, mai explica Nix.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă