FOTO: George Călin, INQUAM PHOTOS

Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată

Parchetul General l-a trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu pentru că nu a făcut demersurile legale de încetare a mandatului de senator al lui Cristian Marciu, declarat incompatibil.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 15.12.2020 - 12:08

„Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au încheiat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a doi inculpaţi, senatori în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale, prev. de art. 258 alin. 1 C. pen. (primul inculpat), respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C. pen. şi a complicităţii la comiterea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale, prev. de art. 48 alin. 1 C. pen. rap. la art. 258 alin. 1 C. pen. (al doilea inculpat).”, a anunțat marți Parchetul General.

Cei doi senatori sunt Călin Popescu Tăriceanu, fost președinte al Senatului, și Cristian Marciu. Potrivit procurorilor, Marciu avea interdicția de a mai ocupa o funcție publică sau demnitate publică începând cu 4 martie 2015, printr-o sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar el a ocupat o funcție de senator din data de 11 decembrie și până în prezent, iar în această calitate a îndeplinit acte care implică exercițiul autorității de stat, a participat la ședințele Senatului, a făcut parte din comisiile permanente, a avut inițiative legislative și a votat proiecte de lege.

„Faţă de cel de al doilea inculpat (n.red. Călin Popescu Tăriceanu), s-a reţinut că, în perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al primului inculpat şi nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia de senator poziţia următoare.”, a adăugat Parchetul General, citat de News.ro.

Comentarii