13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBEC sesizează organle de urmărie penală pentru "semnături similare"

BEC sesizează organle de urmărie penală pentru “semnături similare”

Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat că sesizează organele de urmărire penală cu privire la candidaţii înscrişi la alegerile prezidenţiale care au depus semnături de susţinere ce “prezintă elemente de similitudine evidentă”.

Este vorba despre Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală), Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni), Cătălin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănaşu (candidat independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Bobby George Marius Păunescu (candidat independent), a comunicat, marţi seară, BEC.

“Membrii Biroului Electoral Central au înţeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurărilor de fapt care au stat la baza constatărilor menţionate în cuprinsul deciziilor Biroului Electoral Central indicate anterior”, precizează BEC, care invocă dispoziţii din legea pentru alegerea preşedintelui, hotărâri ale Curţii Constituţionale şi prevederi din Codul penal.

Un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, “prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influenţa îndeplinirea obligaţiei legale referitoare la numărul minim de susţinători de 200.000”, explică reprezentanţii Biroului Electoral Central.

BEC citează o hotărâre a Curţii Constituţionale conform căreia “cerinţa semnăturii ca element al listelor de susţinători intră sub incidenţa dispoziţiilor din Codul penal pentru infracţiunea de fals în declaraţii iar răsturnarea prezumţiei de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului, în condiţiile prevăzute de lege”.

Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă