Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble (Foto: Mihai Diac)

Avertisment de la Londra: România trebuie să stopeze traficul cu deșeuri

Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, a transmis un avertisment autorităților române, cărora le cere “să ia toate măsurile legale” împotriva infractorilor implicați în trafic cu deșeuri.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.03.2020 - 16:10

Ambasadorul Regatului Unit, Andrew Noble, este îngrijorat de faptul că “legăturile comerciale legale dintre Marea Britanie și România au devenit ținta unor posibile abuzuri de natură infracțională, în contextul informațiilor privind exporturile ilegale de deșeuri din Marea Britanie în România”, precizează un comunicat transmis de Ambasada Marii Britanii la București.

Din acest motiv, ambasadorul britanic a decis să exprime un punct de vedere împotriva exporturilor ilegale de deșeuri, dar și împotriva infractorilor care aduc, ilegal, deșeuri în România.   

“Dacă există dovezi care să ateste un comportament infracțional, încurajez autoritățile române să ia toate măsurile legale necesare împotriva celor responsabili. Astfel de subiecte sunt tratate cu maximă seriozitate în Marea Britanie”, a anunțat ambasadorul Andrew Noble.

Potrivit Agenției de Mediu din Marea Britanie, “exportul ilegal de deșeuri este o infracțiune, iar Marea Britanie nu va ezita să ia măsuri împotriva celor care se fac responsabili de astfel de fapte. Cei vinovați pot primi pedepse cu închisoarea de până la doi ani și/sau amenzi în cuantum nelimitat”.

Ambasada Marii Britanii în România precizează că, la începutul anului 2020, Agenția pentru Mediu de la Londra a înființat un grup de lucru care acționează împotriva crimei organizate în domeniul deșeurilor. Infracțiunile din acest domeniu pot lua o varietate de forme, de la aruncarea deșeurilor periculoase în locuri nepermise până la etichetarea falsă a deșeurilor, în încercarea de a le exporta ilegal din Marea Britanie în alte țări.

Obiectul principal al Agenției de Mediu este să împiedice transporturile ilegale prin interceptarea la sursă, pentru a preveni exporturile. În perioada anilor 2018/ 2019, Agenția britanică a inspectat 926 de containere în porturi și a returnat 236 dintre acestea la sursă, după ce a constatat că deșeurile nu îndeplineau condițiile legale pentru a fi exportate. În urma acestor intervenții, în perioada 2018 / 2019, Agenția a prevenit exportul ilegal a 12.690 de tone de deșeuri.

“În anii financiari 2014 / 2015 și 2018 / 2019, Agenția pentru Mediu din Marea Britanie a trimis în judecată, cu succes, șapte companii și 15 persoane pentru infracțiuni legate de exportul ilegal de deșeuri. În plus, în iunie 2019, un alt caz important a fost judecat. Cei care sunt suspecți de export ilegal de deșeuri pot fi trimiși în judecată și pot primi pedepse cu închisoarea de până la doi ani și/sau amenzi, urmând ca pagubele pe care le-au produs să poată fi acoperite prin sechestrarea sumelor de bani și a bunurilor obținute în urma activității infracționale”, precizează comunicatul transmis de Ambasada Marii Britanii.

În plus, Agenția pentru Mediu investighează circumstanțele tuturor solicitărilor de repatriere de deșeuri, pentru a-i identifica pe cei responsabili de exportul ilegal de deșeuri și a încerca să obțină returnarea lor voluntară.

Comentarii

loading...