13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAutorii denunțurilor ar putea fi recompensați cu bani de către stat

Autorii denunțurilor ar putea fi recompensați cu bani de către stat

Un proiect de lege inițiat de un deputat PNL prevede ca avertizorii de integritate să fie recompensați cu o anumită parte a prejudiciului recuperat de stat.

Este vorba de persoanele care denunță la Parchet infracțiuni din domeniul economic, cum ar fi evaziunea fiscală. Aceste persoane, denumite avertizori de integritate, ar urma să primească drept beneficiu o cotă de 15 la sută din suma recuperată.

Acest beneficiu ar urma să se aplice doar pentru sume recuperate de cel puțin 100.000 de lei.

Proiectul de lege este propus de deputatul Sebastian Burduja (PNL).

„Proiectul nostru este rezultatul mai multor luni de consultări, documentare şi studiu. Ne-am bucurat să aflăm recent că şi la nivelul ministerului de resort se lucrează la un proiect de implementare a directivei europene 1937/2019, mai ales că propunerea noastră este complementară, venind cu mai multe îmbunătăţiri care vor aduce legislaţia la nivelul cerinţelor actuale şi al standardelor internaţionale. Aceste elemente se pot transforma în amendamente la proiectul legislativ al ministerului de resort, sau pot constitui o iniţiativă legislativă proprie. Pentru România şi restul statelor membre UE, termenul limită de transpunere a directivei este luna decembrie a acestui an”, a declarat deputatul Burduja, potrivit unui comunicat de presă al PNL.

La proiectul deputatului Burduja colaborează și Bradley Birkenfled, considerat cel mai cunoscut avertizor financiar din istorie. Acesta a primit o recompensă de 104 milioane de dolari de la fiscul american, după ce a denunţat fraude fiscale de miliarde de dolari.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă