Autonumit șef peste aeroporturi

Fostul director general al aeroporturilor bucureștene și-a dat singur o funcție de conducere în companie, după demisie.

Share

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

21.02.2020 - 11:38

Întrebări esențiale

Ce s-a întâmplat cu directorul controversat al aeroporturilor bucureștene?

Alexandru George Ivan a demisionat din funcția de director general al Companiei Naționale Aeroporturi București.

Ivan nu a părăsit însă fotoliul de șef al aeroporturilor Capitalei, înainte de a-și oferi o altă funcție în conducerea instituției.

Acestea, cu toate că, în contractual său de mandat, se precizează că nu ar mai putea deține o altă funcție în CNAB.

Cum i s-a permis?

Cu toate că a fost criticat de reprezentanții actualului Executiv, nimeni nu l-a împiedicat pe Alexandru George Ivan să-și semneze numirea într-o altă funcție de conducere, în cadrul CNAB.

Executivul PNL îl lasă în compania de aeroporturi pe nepotul lui Eugen Davidoiu, fost director controversat al TAROM, prieten bun cu fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc.

Începând cu data de 29.01.2020, Alexandru George Ivan, fost director general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) - care a demisionat din funcție - este angajat ca director comercial, în cadrul aceleiași instituții, contrar prevederilor contractului său de mandat.

La data de 07.05.2019 a fost semnat contractul de mandat nr 177, între Alexandru George Ivan și CNAB, prin care acesta devenea director general al companiei subordonate Ministerului Transporturilor.

Forma contractului de mandat a fost aprobată de Consiliul de Administrație (CA) al CNAB, prin hotărârea nr. 5 din 19.04.2017 (CA din care făcea parte și Ivan).

Articolul 4.2.12 din contract prevede că, în cazul în care persoana desemnată director general este angajatul Companiei, la data semnării contractului de mandat, încetează contractul individual de muncă al acesteia.

În consecință, contractul individual de muncă al lui Alexandru George Ivan a încetat la data de 07.05.2019.

El nu mai este angajatul CNAB incepând cu acea dată, conform prevederilor contractului de mandat.

 

Adio, dar rămân cu tine

Cu toate acestea, Alexandru George Ivan este menținut, în continuare, director comercial al Companiei, după ce și-a dat demisia din funcția de director general și beneficiază de toate drepturile conferite actualei funcții (salariu, spor de conducere, de 7.000 lei, autoturism de serviciu, telefon de serviciu).

Astfel, toate sumele de mai sus (în total, aproximativ 20.000 de lei/lună) ar reprezenta, conform prevederilor contractului de mandat, prejudiciu adus companiei, în condițiile în care Alexandru George Ivan nu mai are un contract de muncă valabil, încă din data de 07.05.2019.

Mai mult, Ivan și-a semnat singur numirea în noua funcție, chiar înainte să demisioneze ca director general al aeroporturilor bucureștene.

Acestea, în condițiile în care actualul Consiliu de Administrație al CNAB i-a dat dispoziție noului director general, Florin Dimitrescu, să îi înceteze contractul individual de muncă lui Alexandru George Ivan.

Tânărul Alexandru George Ivan a ajuns, direct de pe băncile facultății, să treacă, imediat, director la mai multe companii naționale.

După cum se menționează și în CV-ul său, Ivan a fost, printre altele, consilier în Corpul de Control al „ElectricaServ“, director Achiziții, Ofertare și Relații Internaționale al „ElectricaServ“, membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București, director general adjunct al SC Electrificare CFR SA, membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și director Achiziții, Comercial și Relații Internaționale al CNAB.

Înainte să fie ales de fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru funcția de director general al CNAB, Alexandru George Ivan a fost, din iulie 2018, director comercial al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București.

Ivan s-a aflat în conducerea Regiei subordonate Primăriei Capitalei, chiar în perioada în care aceasta a fost declarată în faliment.

 

Cioclu RADET îl împachetează pe actualul director

A mai existat însă o recomandare foarte importantă pentru Alexandru George Ivan, ce, probabil, l-a determinat pe Răzvan Cuc să-l aleagă director general al CNAB.

Ivan este nepotul lui Eugen Davidoiu, fost director general al Companiei Naționale de Transport Aerian TAROM S.A..

Când era șef peste transportatorul aerian de stat, Davidoiu, prieten bun al lui Răzvan Cuc, şi-a asigurat o vacanţă, de zeci de mii de euro, pe banii TAROM.

Peste 20 de mii de euro a cheltuit Davidoiu pentru o deplasare oficială în Mexic, după cum reiese dintr-un raport al Corpului de Control al premierului, realizat în mandatul lui Mihai Tudose.

Sub conducerea lui Davidoiu, TAROM a înregistrat pierderi de peste 100 milioane lei. Dar, pentru că a fost „băiat de treabă“, fostul director al TAROM nu i-a deranjat pe liderii sindicali din companie, care i-au deplâns situația, spunând că a fost supus unor mari „presiuni psihice“.

Criticat de reprezentanții actualului Guvern, Alexandru George Ivan nu a mai fost menținut director general al aeroporturilor bucureștene, dar, totuși, i s-a permis să își ofere o funcție bine plătită în CNAB.

 

Comentarii