15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAudierea lui Florian Coldea: Vicele Comisiei SRI rupe tăcerea

Audierea lui Florian Coldea: Vicele Comisiei SRI rupe tăcerea

“Florian Coldea a spus că aceste protocoale sunt normale. Totuşi, o spun specialiştii – judecători, procurori, şi toată lumea spune că nu au fost legale şi normale. Domnul Coldea a spus că în momentul de faţă avem dificultăţi în combaterea terorismului. Sugestia noastră a fost să ne recomande articolul, alineatul, care pune în pericol siguranţa naţională. În momentul în care l-am întrebat care este punctul care afectează securitatea naţională, nu a fost indicat un punct, pentru că nu există aşa ceva de fapt. După ce a fost publicat protocolul, este clar că nu e împiedicată nicicum lupta asta pentru apărarea securităţii naţionale. Domnul Coldea a vorbit la modul generalist, dar nu a putut să dea un răspuns punctual”, a afirmat deputatul ALDE, Marian Cucşa.

Olguța Vasilescu iese la rampă după datele INS. Cum explică scăderile salariale din sănătate

Întrebat de Mediafax dacă membrii Comisiei l-au întrebat pe Florian Coldea de ce au fost secrete protocoalele, Cucşa a răspuns: “Nu a fost o întrebare punctuală legată de ce au fost secrete protocoalele. Unul la mână, nu aveau de ce să încheie aceste protocoale şi, doi la mână, dacă chiar să încheie anumite protocoale, nu aveau de ce să fie secrete.”

Chestionat cu privire la reacţia germanilor, în legătură cu protocoalele din România între SRI şi instituţii din sistemul judiciar, la vizita din luna martie a membrilor Comisiei SRI în Germania, Marian Cucşa a spus: “Vă confirm foarte clar că au fost foarte surprinşi, pentru că noi i-am şi întrebat dacă există protocoale secrete între Servicii de Informaţii, fie interne, fie externe, şi Parchete, iar ei au spus că nu există. Acolo instituţiile lucrează doar în baza legii şi nu există niciun fel de protocol, mai ales secret, de funcţionare între aceste instituţii”.

El a adăugat că protocoalele încheiate de SRI cu alte instituţii nu au niciun rost, întrebându-se în acelaşi timp cum susţine Serviciul că apără cetăţenii şi drepturile acestora dacă îi interceptează.
“Aceste protocoale, într-o ţară normală nu şi-ar avea rostul şi vorbim şi cu alte instituţii, nu doar de Ministerul Public. Se poate îmbunătăţi legea după care să funcţioneze, nu pe baza unor protocoale secrete. Ca să fac o paralelă. E la fel ca un poliţist care stă într-o tufă ca să pândească un şofer care vine cu viteză şi îi sare în faţă ca să-l prindă cu viteză ca să-i dea amendă. Aşa şi cu protocoalele secrete. Să nu uităm că principalul obiectiv al serviciilor de informaţii e prevenirea şi apărarea cetăţenilor. Nu are altă atribuţii. Dacă vă uitaţi în protocol, cred că la art 1, spun că vor respecta drepturile cetăţenilor. Apoi cum respecţi drepturile cetăţenilor, interceptându-i, filându-i? Aşa respecţi drepturile fundamentale ale cetăţenilor?”, a completat Marian Cucşa.

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă