7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPoliția Militară va avea mai multă putere pe timpul stării de urgență...

Poliția Militară va avea mai multă putere pe timpul stării de urgență sau de alertă

Poliția Militară este o componentă a Armatei Române care s-a înființat, în anul 1990, printr-un ordin al ministrului Apărării Naționale, urmând modelul unor armate din țările occidentale. Polițiștii militari sunt, în principiu, militari care își păzesc unitățile și colegii din Ministerul Apărării Naționale (MApN). Dar anul trecut, pe timpul stării de urgență și al stării de alertă, militarii Armatei, inclusiv cei de la Poliția Militară, au avut misiuni noi pentru ei, dintre care unele au fost similare celor ale Poliției civile (din cadrul Ministerului Afacerilor Interne). Acesta este contextul în care MApN a elaborat și a postat pe internet, acum câteva zile, proiectul unei Legi de organizare și funcționare a Poliției Militare. Viitoarea lege va completa Legea de organizare a MApN, aprobată în anul 2006.

Proiectul de lege spune că Poliția Militară va avea nu doar birouri sau subunități în interiorul cazărmilor Armatei, ci și “structuri teritoriale de poliție militară”, care vor funcționa „la nivel regional”. Această formulare sugerează că și Poliția Militară va avea secții pe străzi, cum are acum Poliția.

“Militarii sunt pregătiți să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război, în situații speciale. Un exemplu, situația generată de pandemie”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Amintim că, anul trecut, la începutul pandemiei, în România a fost stare de urgență. Atunci, militarii, inclusiv polițiști militari, au fost scoși pe străzi, inclusiv cu transportoare blindate. Această situație a generat controverse, unii civili întrebându-se ce caută pe stradă, în vreme de pace, soldați înarmați.

 

“Ne-am unit forțele! Împreună vom reuși să trecem cu bine peste această perioadă! Medicii sunt eroii noștri. Misiunile vor fi executate fără mijloace blindate și, în principal, cu militari din cadrul structurilor de Poliție Militară”

Daniel Petrescu,

Șeful Statului Major al Apărării

 

Militarul cu cel mai înalt rang, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, preciza încă de atunci că Poliția Militară trebuie să fie pe străzi.

Proiectul Legii privind Poliția Militară îi oferă acestei componente a Armatei nu doar dreptul de a ieși pe stradă, ca și polițiștii civili, ci și dreptul de face cercetare penală.

“Poliția Militară va acționa prin structuri specializate, ca organ de cercetare penală specială, în condițiile stabilite de legislația în vigoare, sub comanda / controlul operațional și supravegherea procurorului militar, fiind obligată să ducă la îndeplinire dispozițiile acestuia”, indică expunerea de motive atașată proiectului de lege elaborat de MApN. În cadrul Poliției Militare vor fi desemnați “ofițeri cu atribuții specifice organelor de cercetare penală speciale”. Ei vor fi numiți prin ordin al ministrului Apărării, cu avizul procurorului general al României.

Tot potrivit expunerii de motive, polițiștii militari vor acționa “pe durata decretării stării de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război pe teritoriul României, îndeplinind misiuni stabilite prin lege”.

„În situații de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război, jurisdicția poliției militare se poate extinde, în condițiile legii, și asupra populației civile”, indică expunerea de motive, această idee fiind una dintre schimbările preconizate prin viitoarea lege.

Un detaliu ciudat este însă acela că, în textul propriu – zis al proiectului de lege, nu se regăsește nicăieri vreo referire explicită la starea de alertă – ci doar la starea de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război. Deci, deși intenția viitoarei legi ar fi să ofere un cadru bine precizat pentru acțiunile poliției militare, situația din timpul stării de alertă rămâne tot ambiguă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă