1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăParlamentul aprobă programele de înarmare. Peste un miliard de euro pentru dotarea...

Parlamentul aprobă programele de înarmare. Peste un miliard de euro pentru dotarea Armatei Române

Comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și din Camera Deputaților au aprobat în unanimitate o solicitare primită din partea Ministerului Apărării Naționale (MApN), care vrea să deschidă zece noi programe de înzestrare a Armatei Române.

Din motive atât militare cât și economice, valoarea fiecăruia dintre aceste programe nu a fost anunțată public. Dar întrucât aprobarea Parlamentului trebuie cerută, obligatoriu, pentru programe cu valoare individuală de peste 100 de milioane de euro, rezultă că, în total, cele cele programe depășesc un miliard de euro.

Fiecare program ar urma să fie lansat chiar în anul 2021, în funcție de posibilitățile de bugetare și de prioritățile stabilite de către categoriile de forțe ale Armatei și de comandamentele acesteia, a precizat MApN. Se știe că bugetul Apărării este de doi la sută din PIB, dar acești bani trebuie să permită și continuarea programelor aflate deja în derulare.

Cel care a cerut aprobarea Parlamentului este ministrul Nicolae Ciucă (PNL), un apropiat al președintelui Iohannis. El este general în rezervă, fost șef al Statului Major al Apărării și unul dintre cei mai experimentați membri ai Executivului. Ciucă a fost ministru și în Guvernul Orban iar pentru o scurtă perioadă a fost premier interimar.

“MApN urmărește sincronizarea programelor majore de înzestrare ale Armatei României cu industria națională de apărare prin adoptarea unor măsuri coerente și predictibile”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Ministrul Ciucă și alți membri ai Executivului au declarat, în ultimele luni, că programele de înzestrare ale Armatei Române trebuie să se bazeze în primul rând pe industria autohtonă și că banii alocați de la bugetul de stat pentru domeniul Apărării trebuie să aducă beneficii și economiei, nu doar apărării și siguranței naționale.

„Vorbim de economie, nu putem să lăsăm la o parte industria de apărare. Industria de apărare este vector important de creștere economică. Alocăm 2 la sută din PIB pentru apărare”

Virgil Popescu,

Fost ministru al Economiei

Virgil Popescu spunea că banii alocați pentru Apărare trebuie cheltuiți și în folosul industriei interne. Popescu lua în calcul firmele aeronautice din București, Craiova, Bacău și Brașov.

Programele de înzestrare pe care le începe MApN în anul 2021 urmează a include realizarea mentenanței echipamentelor militare și integrarea producției unor componente de către unii operatori economici din interiorul țării, pentru a îndeplini o cerință de securitate națională a României.

Evident, pentru ca echipamentele furnizate Armatei Române să fie performante, va fi necesară colaborarea cu firme producătoare din alte țări NATO. Se poate presupune că, la momentul alegerii partenerilor străini, România va fi din nou în balanță între interesele și presiunile care se vor exercita asupra ei, atât din SUA cât și din Uniunea Europeană.

Potrivit MApN, cele zece programe care vor fi lansate în anul 2021 sunt următoarele: sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR, sistem UAS (drone) tactic clasa I, sistem armament individual tip NATO, aparatură optică și optoelectronică – Etapa I, mașină de luptă a infanteriei (MLI) pe șenile, echipamente și sisteme de detecție, avertizare, decontaminare și protecție (individuală și colectivă) CBRN, sistem de război electronic mobil, modernizarea sistemului de artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacități CRAM, sistemul de securitate și apărare cibernetică, autovehicule tactice blindate de tip ușor.

Se remarcă faptul că niciunul dintre programele menționate nu se referă nici la achiziția de avioane și de elicoptere, nici la achiziția de nave de luptă. Se poate deduce că, în ceea ce privește avioanele, contăm strict pe avioanele F-16 deja cumpărate din Portugalia, iar programul de achiziție de elicoptere este amânat pe termen nedefinit.
Cu privire la achiziția a patru nave de luptă de tip corvetă multifuncțională și de modernizare a celor două fregate Tip 22, programul a fost aprobat de Parlament, dar bate pasul pe loc de ani de zile.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Câștigurile din criptomonede, scutite de impozit până în 2025: oportunitate majoră pentru investitori

Interesul pentru criptomonede a crescut, mai ales după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA Parlamentul României a adoptat, prin vot în Camera...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

Coreea de Sud „foarte încrezătoare” că alianța cu SUA va prospera sub administrația lui Trump

Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Cho Tae-yul, și-a exprimat încrederea fermă că alianța dintre Coreea de Sud și Statele Unite va continua...
Ultima oră
Pe aceeași temă