Foto: Facebook / Robert Turcescu

Americanii au decorat-o pe Kovesi, apoi reprezentantul Secret Service a fost dat afară din Ambasadă

Biografia oficială a Laurei Codruța Kövesi, fosta șefă a DNA, candidată la postul de procuror șef european, include și o serie de decorații, dintre care două au fost acordate de SUA. Povestea acestora două este extrem de interesantă.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 04.03.2019 - 17:35

Laura Codruța Kövesi a primit, de-a lungul carierei sale de procuror român, o serie de decorații străine, dintre care două i-au fost oferite de oficiali ai Statelor Unite.

Săptămâna trecută, la Bruxelles, în cadrul audierii sale pentru funcția de procuror-șef european, europarlamentara Barbara Spinelli i-a cerut lui Kövesi explicații despre aceste două decorații americane.

„Despre ce e vorba, are legături cu închisorile CIA?”, a întrebat-o Spinelli pe Kövesi – în contextul în care România a fost acuzată, în repetate rânduri, că ar fi găzduit asemenea obiective americane.

„Nu sunt premii oferite de CIA, ci de o agenție de aplicare a legii, Secret Service, o agenție de aplicare a legii, care are două atribuții: de a proteja demnitarii și moneda națională. Dolarul, în activitatea mea de procuror DIICOT, am investigat multe dosare privind bancnote false, dolar la acea vreme, am fost implicată în cauze de cybercrime, cyber e o problemă reală, fiind mulți cetățeni implicați în astfel de activități. Am fost printre primii procurori din România care a investigat phishing crime. La începutul activității mele 2006-2007, structurile se confruntau cu criminalitatea informatică și a fost nevoie de pregătire profesională și am fost recompensată de o agenție de aplicare a legii din SUA. Nu am avut nicio cooperare cu CIA, nu am cetățenie americană”, a răspuns, la Bruxelles, Laura Codruța Kövesi.

Într-adevăr, Kövesi a fost decorată de către Secret Service – una dintre cele mai importante instituții de stat americane. În perioada în care Kövesi era decorată de Secret Service, reprezentantul acestei instituții pentru Europa de Est era Darren Terrell White. Acesta era responsabil regional pentru opt țări, dar timp de cinci ani, până în anul 2014, acesta a lucrat chiar la București, în cadrul Ambasadei SUA. Ulterior eliberării sale din funcție, Darren White recunoștea, într-un interviu din anul 2017, că o cunoaște personal pe Laura Codruța Kövesi.

Laura Kövesi și Darren White, la munte

„Am văzut niște poze care au apărut în spațiul public. Românilor le plac bârfele și povești siropoase. Relația noastră este una profesională, nicidecum una personală. Cu dânsa am interacționat poate mai mult decât cu oricare alt personaj-cheie, dar instituțional”, declara Darren White. Dar în acel moment, fostul oficial al Secret Service era extrem de critic și față de campania anticorupție din România: „În România, niște infractori arestează alți infractori”, susținea Darren White. 

Pozele care au apărut în spațiul public îl prezintă pe Darren White alături de Laura Codruța Kövesi, într-o postură extrem de apropiată, undeva la munte. Jurnalistul Robert Turcescu susținea că aceste poze ar fi fost realizate, chiar potrivit declarațiilor lui Darren White, în anul 2010, în apropiere de Sibiu.

Cert este faptul că, după "deconspirarea" relației apropiate existente între Laura Kövesi și Darren White, acesta a fost exclus din organigrama Ambasadei SUA la București, iar misiunea lui oficială pe teritoriul României s-a încheiat.

Comentarii