23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAmericanii au decorat-o pe Kovesi, apoi reprezentantul Secret Service a fost...

Americanii au decorat-o pe Kovesi, apoi reprezentantul Secret Service a fost dat afară din Ambasadă

Laura Codruța Kövesi a primit, de-a lungul carierei sale de procuror român, o serie de decorații străine, dintre care două i-au fost oferite de oficiali ai Statelor Unite.

Săptămâna trecută, la Bruxelles, în cadrul audierii sale pentru funcția de procuror-șef european, europarlamentara Barbara Spinelli i-a cerut lui Kövesi explicații despre aceste două decorații americane.

„Despre ce e vorba, are legături cu închisorile CIA?”, a întrebat-o Spinelli pe Kövesi – în contextul în care România a fost acuzată, în repetate rânduri, că ar fi găzduit asemenea obiective americane.

„Nu sunt premii oferite de CIA, ci de o agenție de aplicare a legii, Secret Service, o agenție de aplicare a legii, care are două atribuții: de a proteja demnitarii și moneda națională. Dolarul, în activitatea mea de procuror DIICOT, am investigat multe dosare privind bancnote false, dolar la acea vreme, am fost implicată în cauze de cybercrime, cyber e o problemă reală, fiind mulți cetățeni implicați în astfel de activități. Am fost printre primii procurori din România care a investigat phishing crime. La începutul activității mele 2006-2007, structurile se confruntau cu criminalitatea informatică și a fost nevoie de pregătire profesională și am fost recompensată de o agenție de aplicare a legii din SUA. Nu am avut nicio cooperare cu CIA, nu am cetățenie americană”, a răspuns, la Bruxelles, Laura Codruța Kövesi.

Într-adevăr, Kövesi a fost decorată de către Secret Service – una dintre cele mai importante instituții de stat americane. În perioada în care Kövesi era decorată de Secret Service, reprezentantul acestei instituții pentru Europa de Est era Darren Terrell White. Acesta era responsabil regional pentru opt țări, dar timp de cinci ani, până în anul 2014, acesta a lucrat chiar la București, în cadrul Ambasadei SUA. Ulterior eliberării sale din funcție, Darren White recunoștea, într-un interviu din anul 2017, că o cunoaște personal pe Laura Codruța Kövesi.

Laura Kövesi și Darren White, la munte

„Am văzut niște poze care au apărut în spațiul public. Românilor le plac bârfele și povești siropoase. Relația noastră este una profesională, nicidecum una personală. Cu dânsa am interacționat poate mai mult decât cu oricare alt personaj-cheie, dar instituțional”, declara Darren White. Dar în acel moment, fostul oficial al Secret Service era extrem de critic și față de campania anticorupție din România: „În România, niște infractori arestează alți infractori”, susținea Darren White. 

Pozele care au apărut în spațiul public îl prezintă pe Darren White alături de Laura Codruța Kövesi, într-o postură extrem de apropiată, undeva la munte. Jurnalistul Robert Turcescu susținea că aceste poze ar fi fost realizate, chiar potrivit declarațiilor lui Darren White, în anul 2010, în apropiere de Sibiu.

Cert este faptul că, după “deconspirarea” relației apropiate existente între Laura Kövesi și Darren White, acesta a fost exclus din organigrama Ambasadei SUA la București, iar misiunea lui oficială pe teritoriul României s-a încheiat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă