Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Alistar: Comisia Europeană cerea Ministerului Justiţiei să spună ce au de gând să facă judecătorii

Victor Alistar, membru CSM din partea societăţii civile, remarcă un detaliu grav şi explică de ce a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să intervină în scandalul presupusei "liste negre" prin care oficialii de la Bruxelles se interesau de soarta unor dosare de corupţie.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 24.03.2018 - 08:38

"La şedinţa plenului de marţi, am solicitat suplimentarea ordinii de zi cu solicitarea Ministerului Justiţiei de a comunica modalitatea concreată de a opera. Aspectele de la punctul 20 (al scrisorii Comisiei Europene din 2012  - n.r.) sunt de o gravitate exemplară. Spune acolo că trebuie să se stabilească paşii de urmat aşa cum sunt aşteptaţi de acuzare. Adică se cerea Ministerului Justiţiei să spună ce au de gând să facă judecătorii, ca să se atingă aşteptările acuzării", a afirmat Alistar, citat de site-ul www.stiripesurse.ro.

"Ce este de aflat este de aflat adevarul, pentru două motive: cei care au greşit să răspundă şi să nu se mai repete niciodată aşa ceva", a mai precizat Alistar.

Victor Alistar este el însuşi menţionat într-un alt document al Comisiei Europene, alături de Klaus Iohannis şi Mircea Diaconu.

Jurnalistul Mihai Gâdea a prezentat, duminică, un document care ar arăta ingerințe ale Comisiei Europene în justiția din România. Documentul este datat 10.10.2012, este adresat Guvernului României și prezintă o listă de cerințe, în legătură cu MCV. Sunt 21 de puncte, iar la punctul 20 se cere o scurtă descriere a situației curente și să se stabilească pașii următori pentru cazurile de înaltă corupție și care îi cuprind pe: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.

Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe chestiune de stat de drept şi drepturile omului, a precizat că documentul care conţine aşa-zisa "listă neagră" era parte din schimburile obişnuite de informaţii în cadrul MCV.

"Era parte din comunicările tehnice obişnuite în contextul MCV, în urmă cu mai mulţi ani (2012), cu privire la recomandarea 3 din MCV, care prevede 'consolidarea progresului deja înregistrat, continuarea investigaţiilor profesioniste, nepartizane cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt'. Aşa cum ştiţi, MCV este un proces bazat pe un tratat menit să măsoare progresul României raportat la un set de recomandări", a precizat reprezentantul CE.

După aceste dezvăluiri, premierul Viorica Dăncilă i-a scris preşedintelui Comisiei Europene pentru a-i cere lămuriri cu privire la documentul din 2012.

Comentarii

loading...