20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAlina Ghica cere ca instituţia să facă public dacă au existat informări...

Alina Ghica cere ca instituţia să facă public dacă au existat informări între SRI şi CSM

„Văzând o serie de afirmaţii vehiculate în spaţiul public în contextul generat de declasificarea şi publicarea de către CSM a protocolului încheiat între CSM şi SRI în luna martie 2012, faţă de caracterul nereal al acestor afirmaţii şi faţă de potenţialul acestora de a induce o percepţie publică eronată asupra modului în care CSM şi-ar fi îndeplinit atribuţiile legale şi constituţionale anterior anului 2017, pentru corecta stabilire a situaţiei de fapt şi de drept, precum şi pentru aflarea adevărului, vă adresăm solicitarea de a dispune în regim de urgenţă, în considerarea prevederilor art. 24 din Legea 317/2004, să ne comunicaţi următoarele informaţii de interes public:

1. Dacă în intervalul 2004-2017 au existat informări transmise de CSM către SRI?

2. Defalcat pe fiecare an în parte, în intervalul 2004-2017, numărul informărilor transmise de către SRI către CSM şi temeiul legal în baza cărora acestea au fost transmise, precum şi dacă acestea au fost aduse la cunoştinţa membrilor CSM?

3. Pentru intervalul 2004-2017, care a fost regimul de acces la mapele profesionale ale magistraţilor şi dacă din evidenţele CSM rezultă că a existat vreo împrejurare în care SRI să fi solicitat şi obţinut acces la mapele profesionale ale magistraţilor?

4. Dacă, din verificarea documentelor privind accesarea mapelor profesionale ale magistraţilor, rezultă că, în intervalul 2004-2017, a existat vreo împrejurare în care persoane din afara autorităţii judecătoreşti să fi accesat mapele profesionale ale magistraţilor?

5. Dacă, în intervalul 2012-2017, există înregistrat în evidenţele CSM vreun document comun CSM-SRI intitulat „plan comun” sau care să se circumscrie noţiunii de „plan comun”?

6. Dacă, în intervalul 2012-2017, există în evidenţele CSM vreo analiză a modului de desfăşurare a cooperării CSM-SRI?

7. Dacă în cursul anului 2011, în vreuna din comisiile de specialitate ale CSM, au existat discuţii privind accesul magistraţilor la informaţii clasificate, în cadrul normativ incident la acel moment?

8. În intervalul 2004-2017, în ce s-au concretizat funcţiile şi atribuţiile prevăzute de art. 6 şi art. 25 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate ale SRI, în raport de CSM?”, se arată în documentul semnat de procurorul Oana Hăineală şi judecătorul Alina Ghica, depus miercuri la CSM.

Această solicitare a fost transmisă actualului preşedinte al CSM, Simona Marcu.

Şi Mediafax a solicitat, marţi, conducerii CSM să aducă lămuriri cu privire la protocolul încheiat de instituţie cu SRI în anul 2012 şi dacă au existat raportări reciproce între cele două instituţii. Tototdată, se ridică întrebarea privind legalitatea folosirii informaţiilor SRI.

Consiliul a publicat, vineri, al doilea protocol pe care instituţia îl avea cu Serviciul Român de Informaţii, încheiat în 2012. Potrivit documentului, scopul protocolului era asigurarea independenţei şi înfăptuirii justiţiei, precum şi contracararea vulerabilităţilor care pot afecta ordinea de drept.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă