Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Afacerea imobiliară a deceniului: 26 milioane de lei pe un spațiu de 160 mp

  • O firmă cere suma de la Unirea Shopping Center, deși spațiul a fost închis 12 ani

Andrei Mărgăritescu

Actualizat: 06.12.2017 - 10:12

Firma care cere 5 milioane de euro de la Unirea Shopping Center pentru un spațiu de 160 mp, închis timp de 12 ani, deține practic, prin această manevră controversată, cea mai scumpă locație din București – se arată într-un comunicat al centrului comercial aflat în centrul Bucureștiului.

„Înainte de privatizare, în anii ’90, în curtea interioară a magazinului Unirea a apărut o clădire misterioasă de două niveluri, deși firma care trebuia să o construiască avea autorizație provizorie pentru o clădire fără fundație pe un singur nivel. Timp de 13 ani, până în 2005, în această clădire a funcționat ilegal SC Stanbox Music SRL, fără un racord propriu la gaze, fără aviz ISU, fără autorizații, complet ignorând legea. Unirea Shopping Center a făcut plângeri la instituțiile abilitate, reclamând situația de fapt, iar SC Stanbox Music SRL a abandonat clădirea și a căutat o metodă de a obține fraudulos bani de la centrul comercial“, a menționat Adrian Burlacu, reprezentant comunicare al The Nova Group, compania acționar majoritar la Unirea.

A început astfel sarabanda proceselor cu scopul de a smulge bani prin orice mijloace din firma listată la bursă! Folosindu-se de un motiv fals, Stanbox Music SRL a susținut în instanță că centrul comercial refuză accesul reprezentanților firmei în clădirea construită ilegal, deși aceasta are intrare separată, stradală, prin gangul de lângă intrarea McDonald’s, potrivit lui Adrian Burlacu.

 Indiferență și complicitate

Judecătorii au decis în primă instanță să acorde firmei Stanbox Music SRL câștig de cauză și o despăgubire de 10 milioane de lei, deși nu a putut face dovada că este proprietara clădirii.

„Acest fapt s-a consumat cu largul concurs al conducerii Unirea Shopping Center. Unul dintre semnalele de alarmă GRAVE este faptul că, în dosar, avocații care au reprezentat Stanbox Music SRL împotriva USC, Dragne și Asociații, reprezentau în același timp și Unirea Shopping Center, și pe Carmen Palade împotriva acționarului majoritar, TNG. Acest joc dublu a costat centrul comercial deja 10 milioane de lei, însă schema frauduloasă merge mai departe“, a precizat reprezentantul The Nova Group.

Stanbox și avocații ei au folosit o expertiză imobiliară care a stabilit, prin conspectarea unor articole de presă, că media chiriilor pe metrul pătrat în perioada 2007-2015, în plină criză economică și imobiliară, a fost de 257 euro/mp și a susținut că Stanbox Music SRL ar fi încasat 5 milioane de euro pentru clădirea dezafectată, pe care a abandonat-o în 2005.

Schema frauduloasă a transformat astfel o clădire dezafectată în cel mai performant centru comercial din România! 5 milioane de euro pentru un spațiu de 160 mp, închis, fără racord propriu la apă și canal, fără chiriași, care a devenit chiar un focar de mizerie în centrul orașului.

 Interese obscure

 Cum o firmă cu un singur angajat, în perioada 2005-2013, conform datelor oficiale, a reușit să intre în jocul pe care, prin neglijență și interese obscure, l-a condus Carmen Palade împotriva companiei pe care o conducea este încă neclar.

„Cert este că, împotriva adevărului, împotriva oricărei logici și a tuturor actelor care demonstrează contrariul, Unirea Shopping Center este asaltată de încă un proces din era Palade, care are ca scop devalizarea centrului comercial“, potrivit lui Adrian Burlacu.

Mai mult decât atât, felul în care adevărul a fost eludat din apărarea și din caracatița de interese ce a dus la situația în care aceeași casă de avocatură era în spețe diferite și apărător al Unirea, și adversar, dar și lipsa de reacție a conducerii din perioada 2005-2016 fac ca prejudiciile aduse USC să se ridice la sume colosale și arată dezastruoasa gestiune a fostului director general, Carmen Palade. 

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine