9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăA fost răpit fostul primar din Constanța? Radu Mazăre s-ar afla ilegal...

A fost răpit fostul primar din Constanța? Radu Mazăre s-ar afla ilegal într-o închisoare din România

Tribunalul din orașul Antananarivo, capitala statului Madagascar, a decis că Radu Ștefan Mazăre a fost extrădat ilegal din această țară în România și, drept urmare, cere României să-l retrimită în Madagascar pe fostul primar al municipiului Constanța.

Decizia tribunalului din Antananarivo a fost emisă la data de 9 octombrie 2020 și a fost prezentată, pe internet, de site-ul “Lumea Justiției”. Această sursă precizează că sentința referitoare la Radu Mazăre este “executorie odată cu comunicarea oficială a actelor către autoritățile române”.

Decizia Tribunalului din Antananarivo s-a luat în urma cererii unui avocat din Madagascar, reprezentant al lui Radu Mazăre, cerere formulată la data de 20 iulie 2020.

Apărătorul lui Mazăre a semnalat faptul că preluarea, de către trimișii autorităților române, a lui Radu Mazare din Madagascar s-a realizat doar pe baza unei aprobări date de Procurorul General al Republicii Malgașe (Madagascar), fără să se permită o audiere de extrădare a lui Mazăre, fără a exista o hotărâre judecătorească de extrădare și fără ca ministrul Justiției din Madagascar să emită un ordin de extrădare, care era obligatoriu în acest caz.

Procedura aplicată în cazul fostului primar din Constanța, care s-a finalizat prin plasarea în detenție a lui Mazăre într-o închisoare din România, ar fi încălcat mai multe articole din Legea privind cooperarea internațională în materie penală.

Drept urmare, sentința emisă la data de 9 octombrie 2020 decide anularea mai multor acte emise de procurorul din Antananarivo, inclusiv a “ordinului de extragere” din 19 mai 2019 prin care i s-a dispus sefului penitenciarului din Madagascar să permită scoaterea din celulă a lui Radu Mazăre și transportarea lui la aeroportul internațional din Antananarivo, unde a fost predat celor trei polițiști trimiși din România în acest scop.

Aceeași sentință decide “să repună părțile în situația anterioară extrădării”. Cu alte cuvinte, potrivit acestei decizii a Justiției din Madagascar, România ar trebui să-l trimită înapoi în Africa pe Radu Mazăre.

 

“Ministerul Justiţiei român nu are nicio competenţă, dată de vreo normă internă sau internaţională, să intervină sau să verifice modalitatea în care un stat solicitat execută orice fel de cerere de cooperare judiciară”

Cătălin Predoiu,

Ministrul Justiției

“Din perspectiva României, procedura de extrădare a domnului Radu Mazăre a fost efectuată cu stricta respectare a legii române și a instrumentelor internaționale aplicabile”

Ana Birchall,

Fost ministru al Justiției

 

Cum a reușit România să-l aducă din Madagascar pe Radu Mazăre?

Procurorul general de la Antananarivo a emis un simplu ordin către șeful penitenciarului, în urma căruia Mazăre a fost scos din celulă și transportat la aeroport, unde a fost preluat de trei polițiști veniți din România.

Ce drepturi i s-ar fi încălcat fostului primar Radu Mazăre?

Acesta a fost extrădat spre România fără a fi audiat în prealabil, fără a exista o sentință judecătorească în acest sens și fără a exista un ordin al ministrului Justiției din Madagascar.

 

(TEXT JOS)

Ministerul Justiției de la București a reacționat, marți, la aceste acuzații, precizând, printr-un comunicat de presă, că “Statul român și-a îndeplinit atribuțiile, cu deplina respectare a legii și a instrumentelor internaționale aplicabile”.

Potrivit acestei surse, în orice formă de cooperare judiciară internaţională, soluţionarea unei cereri de extrădare se face potrivit legii statului solicitat (Madagascar, în acest caz), în condiţiile şi termenele stabilite de acesta.

“Ministerul Justiţiei român nu are nicio competenţă, dată de vreo normă internă sau internaţională, să intervină sau să verifice modalitatea în care un stat solicitat execută orice fel de cerere de cooperare judiciară. Extrădarea este un act suveran al statului solicitat, orice imixtiune fiind, dincolo de o încălcare gravă a normelor diplomatice, o încălcare a suveranităţii altui stat şi a principiilor de drept internaţional. Prin urmare, nu ar fi putut fi verificată sub nicio formă de către statul român modalitatea de soluţionare a cererii de extrădare. Singura posibilitate pe care o avem la dispoziţie este de a solicita informaţii privind stadiul procedurilor”, susține comunicatul transmis, la București, de Ministerul Justiției.

În anul 2019, la momentul aducerii lui Mazăre din Madagascar în România, ministru al Justiției era Ana Birchall. Aceasta a precizat, marți, pentru “România liberă”, că “din perspectiva României, procedura de extrădare a domnului Radu Mazăre a fost efectuată cu stricta respectare a legii române și a instrumentelor internaționale aplicabile”.

“Am respectat procedurile de extrădare până la ultima virgulă. Vă asigur că atât eu cât și colegele și colegii din Ministerul Justiției ne-am îndeplinit în integralitate atribuțiile legale”, subliniază fostul ministru Ana Birchall. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis. Președintele a acordat drapelul de luptă Direcţiei Generale de Protecţie Internă din MAI şi Institutului „Cantacuzino”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 martie 2024, mai multe decrete. Printre acestea se află și decretele privind acordarea Drapelului de luptă...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

BEC a admis constituirea alianței electorale PSD-PNL pentru alegerile locale și europarlamentare

Biroul Electoral Central a admis, marţi, protocolul de constituire a alianţei electorale PSD - PNL. Decizia a fost publicată pe site-ul BEC. „Ca urmare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă