33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVasile Dîncu vrea un proiect de dezvoltare integrată a Văii Jiului. Precedentele...

Vasile Dîncu vrea un proiect de dezvoltare integrată a Văii Jiului. Precedentele strategii au rămas pe hârtie

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat vineri la Vulcan că Valea Jiului are nevoie de un proiect de dezvoltare integrată, la care să-şi aducă aportul autorităţile centrale şi locale, dar şi mediul academic din zonă. Demnitarul uită însă că în ultimii 20 de ani s-au făcut nenumărate strategii pentru Valea Jiului, dar niciuna nu a fost respectată.

Vasile Dîncu s-a întâlnit vineri, la Petroşani şi Vulcan, cu primarii celor şase oraşe din Valea Jiului, dar şi cu profesorii de la Universitatea Petroşani, la finalul discuţiilor vicepremierul afirmând că până în toamna acestui an este nevoie ca acest program de dezvoltare să fie finalizat, iar până atunci el se va mai deplasa în zonă împreună cu alţi miniştri din Guvern şi cu premierul Dacian Cioloş.

„Am discutat aici câteva lucruri care sunt necesare pentru o strategie pentru Valea Jiului. În primul rând, vrem ca până în toamnă, vom veni împreună cu premierul Dacian Cioloş aici şi cu o echipă guvernamentală (…). Vrem să construim aici, în primul rând, un centru strategic – am vrea la Universitatea din Petroşani, pentru a putea să scrie proiecte, să participe alături de administraţia locală la un centru de dezvoltare pentru Valea Jiului. Nu cred că putem face proiectele pentru Valea Jiului de la Bucureşti. Putem să venim cu fonduri de la Bucureşti, cu programe, dar proiectele trebuie făcute aici”, a spus vicepremierul Vasile Dîncu.

El a arătat că proiectele administraţiei locale trebuie să includă mai multe componente şi că programul ar trebui să se întindă pe următorii 20 de ani. Pentru atragerea de investiţii în Valea Jiului, vicepremierul a menţionat că administraţia locală ar trebui să înfiinţeze cel puţin două parcuri industriale. „Sper ca administraţia locală să se mişte foarte repede şi să facă măcar două parcuri industriale în această zonă. Nu ajunge să spui că Valea Jiului e frumoasă, că are resurse, forţă de muncă, trebuie să faci un loc unde să poată veni investitorii. Dacă se poate să construim, cu ajutorul unor programe naţionale şi cu participarea administraţiei locale, de exemplu, nişte hale în parcul industrial, care să poată fi închiriate, se dezvoltă foarte repede Valea Jiului. Ştiu exemplele altor oraşe, după ce ai construit un parc industrial se umple imediat”, a afirmat Vasile Dîncu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă