-0 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeInvestigații România LiberăUPDATE. Grecia aproape a finalizat negocierile cu troica UE-FMI-BCE. Atena anunţă că...

UPDATE. Grecia aproape a finalizat negocierile cu troica UE-FMI-BCE. Atena anunţă că nu va respecta ţinta de deficit pentru 2011 şi 2012

Update: Grecia şi inspectorii Uniunii Europene (UE), Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai FMI (Fondul Monetar Internaţional) au terminat, în linii mari, negocierile pentru o nouă tranşă din împrumutul convenit în vederea ‘salvării’ ţării din criza datoriei, a afirmat  astăzi un înalt responsabil din guvernul grec, citat de Reuters, scrie Agerpres.

Ministrul adjunct de Finanţe Pantelis Oikonomou a apreciat că ţara sa a reuşit să-i convingă pe creditori că eşecurile fiscale au fost generate în primul rând de recesiunea mai gravă decât s-a aşteptat.

Întrebat de postul de televiziune Mega dacă negocierile cu UE, BCE şi FMI au avut succes, Oikonomou a afirmat că, ‘în linii mari’, discuţiile s-au încheiat şi ‘au fost abordate toate problemele principale’.

El a precizat că ‘troica’ inspectorilor mai are prevăzute două întâlniri la Curtea de conturi, pentru verificarea unor cifre şi de miercuri va începe să-şi scrie raportul.

Surse apropiate de troică au indicat, în schimb, puţin mai devreme, că vizita inspectorilor în Grecia va mai dura o bună parte din săptămâna în curs şi că vor fi examinate în calcul nu doar cifrele bugetului pe 2011, ci şi cele pentru 2012-2014 şi angajamentele privind colectarea a 50 de miliarde de euro din privatizări până în 2015.

 

Grecia a anunţat că deficitul său bugetar va fi redus în 2011 şi 2012, dar nu va respecta ţinta fixată de Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), din cauza accentuării recesiunii economice, relatează BBC News, relatează NewsIn.

Deficitul pentru 2011 este estimat la 8,5% din PIB, faţă de 10,5% în 2010, dar obiectivul fixat de instituţiile internaţionale era de 7,6%, a anunţat Guvernul elen, care a adoptat duminică proiectul de buget pentru 2011.

Pentru anul 2012, Guvernul estimează un deficit de 6,8% din PIB, de asemenea mai mare decât ţinta fixată de UE şi FMI, de 6,5%.

Atena a pus eşecul în atingerea obiectivelor fixate pe seama contracţiei economice de 5,5% anul acesta, faţă de 3,8%, cât era estimat în mai.

Cabinetul a aprobat duminică şi trecerea a 30.000 de bugetari în “rezerva de muncă” până la sfârşitul anului. Astfel, aceştia vor primi numai o parte din salariu şi, după un an, pot fi concediaţi.

Măsura se alătură reducerilor salariale şi creşterilor de taxe, într-un pachet ce încearcă să convingă UE, FMI şi BCE să continue acordarea pachetului de salvare.

Pieţele asiatice au scăzut după anunţul Atenei, principalul indice de la Hong Kong depreciindu-se cu până la 4,9%.

Cifrele intervin în condiţiile în care inspectori ai FMI, UE şi Băncii Centrale Europene se află la Atena, pentru a decide dacă Grecia ar trebui să primească o nouă tranşă din pachetul de salvare alocat anul trecut.

Ţara are nevoie de cei 8 miliarde de euro promişi pentru a evita intrarea în incapacitate de plată luna viitoare.

Un eventual faliment ar amplifica tensiunile asupra Zonei euro, subminând băncile europene şi alimentând riscurile cu care se confruntă economia mondială.

Ministerul elen de Finanţe a anunţat că, pentru atingerea deficitului de 8,5% din PIB, trebuie implementate noile măsuri de austeritate, în pofida opoziţiei populaţiei. “Trei luni cruciale rămân până la sfârşitul lui 211, iar estimarea finală de deficit, de 8,5% din PIB, poate fi atinsă numai dacă mecanismul statului şi cetăţenii răspund în concordanţă”, au anunţat autorităţile.

Măsurile de austeriate din Grecia au dus la un val de proteste şi greve, iar o mare parte din populaţie crede că elimină orice şansă de creştere economică.

Cele mai citite

AUR va organiza un Congres extraordinar pe data de 2 decembrie la Alba Iulia

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă organizarea unui Congres extraordinar, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia, prilej cu care vor fi discutate...

Rusia – Ucraina, ziua 645: Reuniunea OSCE, boicotată din cauza prezenței lui Lavrov

Polonia a anunţat că nu va participa la reuniunea ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)de la Skopje din cauza prezenţei...

AUR va organiza un Congres extraordinar pe data de 2 decembrie la Alba Iulia

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă organizarea unui Congres extraordinar, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia, prilej cu care vor fi discutate...
Ultima oră
Pe aceeași temă