4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUn milion de romani fara bani in conturile de pensii private

Un milion de romani fara bani in conturile de pensii private

»  Exista 500.000 de persoane ale caror conturi nu au fost alimentate niciodata, desi s-au inscris in sistemul Pilonului II de pensii.

» In noiembrie 2008 au aparut 83.000 de intarzieri noi in transferul banilor din Pilonul II.

Mai mult de un milion de romani nu au primit nici un ban in noiembrie in conturile de pensii obligatorii gestionate privat. Fenomenul se datoreaza atat crizei financiare, care lasa fara bani o mare parte din firme, cat si problemelor mai vechi, cum ar fi indisciplina financiara si inregistrarile fictive, explica Mircea Oancea, presedintele arbitrului pietei pensiilor.
Astfel, pentru mai mult de un sfert (25,72%) din participantii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu s-au virat banii in luna noiembrie. In acest an, cam o treime (30%) din viitorii beneficiari ai sistemului de pensii obligatorii administrate privat nu vor mai primi contributiile, a declarat directorul ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman. Numarul persoanelor ale caror conturi nu au fost alimentate niciodata, desi s-au inscris in sistemul Pilonului II de pensii, este estimat la 500.000, ne-a declarat Oancea.

Doar in noiembrie au aparut in plus 83.000 de conturi nealimentate fata de luna septembrie, din cauza disponibilizarilor si a blocajului financiar in care au intrat companiile. "Exista un blocaj financiar, nimeni nu mai plateste facturile, obligatiile, chiar daca sunt firme care mai au lichiditati. Prioritatea sunt salariile, ca sa nu iasa lumea in strada", a spus Maria Grapini, presedinta Federatiei patronale a industriei usoare (FEPAIUS).
Grapini avertizeaza ca nu doar fondurile de pensii obligatorii cu gestiune privata au probleme, ci si bugetul asigurarilor sociale, deoarece firmele au ca prioritate salariile. "Companiile nu-si pot plati contributiile catre stat, de aceea noi, patronatele, am solicitat Guvernului un moratoriu prin care aceste obligatii sa fie achitate esalonat in cusrul anului si sa se reduca dobanzile si penalitatile pe care statul le percepe", precizeaza Maria Grapini.
"Orice contributie neplatita ne doare. Aici depinde doar de directia in care se vor indrepta politicile economice ale Guvernului", a declarat directorul de investitii al fondului de pensii din grupul Allianz-Tiriac, Dorin Boboc. "Noi ne-am bucura sa fie cat mai multi oameni cu slujbe", a mai spus acesta.

Fondurile de pensii private vor putea investi in firme
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a aprobat, recent, doua norme care le vor permite administratorilor fondurilor de pensii private sa investeasca in companii si in bursele de marfuri. Astfel, fondurile de pe Pilonul II vor putea plasa pana la 2% din active pentru investitii de capital – "private equity" – si 5% pentru investitii in marfuri. "Prin aceasta masura ne-am propus sa marim numarul instrumentelor financiare in care administratorii pot face plasamente, in conditii de risc controlat", a declarat Oancea.

Astfel, administratorii fondurilor de pensii vor putea investi in marfuri si derivate precum titei, bumbac, cafea, grau, cupru, aluminiu, zinc, metale pretioase, tranzactionate pe burse din UE si din SUA. Masura este bine primita de piata. "Investitiile de capital sunt pe termen foarte lung. Oricum, ma indoiesc ca vom vedea acum investitii directe ale fondurilor de pensii, ci mai degraba in fonduri de investitii private equity", a comentat Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii.
"Noi, administratorii, am cerut sa avem o flexibilitate mai mare. Acum putem acoperi toate cele trei tipuri de instrumente financiare, si anume marfurile, companiile si monedele", a declarat Boboc.

Cele mai citite

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă