-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeInvestigații România LiberăUn expert din SUA s-a declarat socat de pretul platit de Romania...

Un expert din SUA s-a declarat socat de pretul platit de Romania pentru gaze

Edward Chow, expert pe probleme energetice in cadrul Centrului pentru Studii Internationale si Strategice (CSIS) din Washington, s-a declarat "socat" de pretul mare platit de Romania pentru gazele importate, adaugand ca Bucurestiul nu ar trebui sa accepte asa ceva, relateaza Mediafax.

"Nici n-am avut idee cat de mare este pretul pe care Romania il plateste pentru gazele naturale pana la venirea mea aici, ieri. Adica, daca mi-ar fi spus cineva ca sunt putin mai mari as fi fost surprins, insa nu socat. Dar sunt absolut socat de diferentele de pret de care vorbim (diferenta intre cat plateste Romania si cat platesc alte state din regiune, n.red.) si nu am date suficiente ca sa imi dau seama de motive", a comentat expertul american, raspunzand unei intrebari referitoare la pretul mare platit de Romania pentru gazele naturale.

"Ce are Romania de permite furnizorului sa propuna un astfel de pret pe care se pare ca il si obtine? (…) Este vorba despre lipsa interconectivitatii cu alte piete, faptul ca alte Guverne la randul lor nu permit circulatia libera a gazului?", s-a intrebat Chow.

El a spus ca, in orice caz, Romania nu ar trebui sa accepte un pret atat de mare la gaze.

"Nu cunosc particularitatile cazului dumneavoastra astfel incat sa inteleg de ce se intampla asa ceva (preturile mari, n.red.) si care sunt solutiile dar (…) Romania nu trebuie sa accepte orice pret pe care exportatorul care are un monopol il ofera", a mai spus Chow.

El a atras atentia ca Statele Unite au un interes geopolitic major in aceasta regiune. El a amintit faptul ca SUA au fost un avocat important pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la NATO.

"Dar trebuie sa recunoastem, daca vorbim de securitate energetica, este faptul ca desi SUA au un interes geopolitic foarte important in regiune, interesul geoeconomic este, mai degraba, al Europei. Deci, cand sunt de facut lucruri in domeniul economic, trebuie neaparat implicata Europa (…). La urma urmei, noi (SUA, n.red.) suntem foarte departe", a spus el, adaugand ca nu intotdeauna interesele geopolitice ale SUA in regiune se potrivesc cu cele de natura geoeconomica ale Europei.

Edward Chow este senior fellow in the Energy and National Security Program in cadrul CSIS si este expert pe probleme internationale in domeniul energiei, cu 30 de ani de experienta in domeniul petrolier.

Cele mai citite

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...

Când vor circula trenurile din România cu 160 km/h?

Viteza medie cu care un tren de călători circulă la ora actuală în România este de 44 km/h. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a...

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...
Ultima oră
Pe aceeași temă