2.7 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInvestigații România LiberăUn Centru de excelență al NATO se va înființa la București

Un Centru de excelență al NATO se va înființa la București

România a propus să găzduiască viitorul Centru Euro – Atlantic pentru Reziliență, a anunțat Administrația Prezidențială a României, în urma convorbirii telefonice purtate, ieri, între președintele Klaus Iohannis și secretarul general Jens Stoltenberg.

“Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța eforturilor pe linia creșterii rezilienței, atât la nivelul Alianței în ansamblul său, cât și la nivelul statelor membre, și a subliniat hotărârea României de a se implica activ în susținerea acestor demersuri, menționând, în acest sens, inițiativa de constituire și găzduire a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC)”, anunță comunicatul de presă transmis de la Palatul Cotroceni. La rândul lui, Stoltenberg “a apreciat inițiativa României privind crearea unui Centru dedicat problematicii rezilienței”.

Propunerea României de a înființa și de a găzdui Centrul pentru Reziliență al NATO a apărut în contextul în care pandemia de Covid – 19 a fost recunoscută, inclusiv de către NATO, drept o problemă majoră la nivel global. Ideea fusese inițial prezentată de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

“E-ARC va fi un organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea MAE. În etapele ulterioare, E-ARC va fi internaționalizat”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

La momentul în care se înființează, Centrul de reziliență va fi în subordinea Ministerului de Externe al României. Ulterior, Centrul va fi internaționalizat, prin cooptarea statelor membre ale NATO și ale UE, precum și a unor state partenere, ai căror reprezentanți vor forma un Comitet consultativ internațional.

“Provocările sunt aceleași, amenințări teroriste, consecințele ascensiunii Chinei, o Rusie cu acțiuni agresive împotriva Ucrainei sau faptul că vedem noi amenințări cibernetice. Toate acestea au rămas și pe timp de pandemie”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

 

Într-un interviu difuzat de Deutsche Welle, secretarul general Stoltenberg preciza că NATO se confruntă cu vechile amenințări dar, în plus, în condiții de pandemie.

Unul dintre aspectele cele mai sensibile privind virusul Covid este că, teoretic, el ar putea fi folosit și ca armă biologică. La mijlocul anului trecut, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prezenta unele opinii în acest sens, într-un interviu acordat presei din Germania.

Deși liderul NATO a respins ideea că actuala pandemie Covid ar fi pornit de la un virus dezvoltat în laborator (după cum susțineau unele „teorii ale conspirației”), Stoltenberg a atras atenţia că actuala criză sanitară, cu consecințe economice grave, demonstrează și riscurile unor posibile atacuri biologice sau chimice.

Drept urmare, Alianţa Atlantică își va intensifica măsurile de contracarare a unor eventuale agresiuni, inclusiv împotriva celor cu arme biologice.

“Aceste arme sunt, la fel ca armele chimice, în general interzise, dar noi trebuie să fim pregătiţi să contracarăm utilizarea lor, dat fiind că există în continuare arme de acest tip”, a explicat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a recunoscut că nu doar unii actori statali, ci și nestatali, adică grupări teroriste, pot ataca folosind arme biologice sau chimice.

Secretarul general Stoltenberg nu a spus ce țări au asemenea arme, dar se știe că, în ultimii ani, arme chimice au fost folosite împotriva populației, în războiul civil de pe teritoriul Siriei, iar responsabilitatea acestor atacuri a fost atribuită chiar regimului condus de președintele Bashar al-Assad. Guvernul de la Damasc a respins însă aceste acuzații.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:37

VIDEO. Putin: “Relațiile dintre Rusia și Emiratele Arabe Unite au ajuns la un nivel fără precedent”

Relațiile dintre Rusia și Emiratele Arabe Unite se află la un nivel fără precedent, a declarat președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut
00:01:18

VIDEO. Dacă Trump nu ar mai fi candidat la președinție, Biden susține că nici el nu ar mai fi făcut-o

Președintele Joe Biden a declarat că ar fi putut să renunțe la candidatura pentru alegerile din 2024 dacă nu s-ar fi confruntat cu Donald...
Ultima oră
Pe aceeași temă