0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024

UE ieftineste untul

» UE a majorat cu 2% cotele de lapte ale fiecarei tari pentru a le permite producatorilor europeni de lactate sa exporte in pietele asiatice.

» Economistii germani sunt convinsi ca pretul laptelui va scadea sub pragul de un 1 euro pentru un pachet de unt de 250 g, de la 1,20 euro.

Ministrii agriculturii din cele 27 de tari ale UE au aprobat in aceasta saptamana la Bruxelles planul de sporire cu 2% a cotelor de lapte care ii revin fiecarei tari membre. Masura a fost aprobata cu 24 de voturi pentru, doua impotriva (Germania si Austria) si o abtinere (Franta). Germania, care este cel mai mare producator de lapte in Europa, a cunoscut, in mod paradoxal, de-a lungul anu-lui trecut, o importanta crestere a pretului produselor lactate. Cosul gospodinei, acest important criteriu al calcularii puterii de consum, se mai usurase pana saptamana aceasta, o data cu majorarea multor preturi, dar economistii germani sunt convinsi ca pretul laptelui va scadea acum, trecand din nou sub pragul de un 1 euro pentru un pachet de unt de 250 g, de la 1,20 euro cat a costat de-a lungul anului trecut. Cu toate astea, Germania s-a opus sporirii cotelor de productie a laptelui, temandu-se ca multi fermieri ar putea fi afectati daca pretul laptelui va scadea. Pana acum fermierii care isi depaseau cotele de lapte alocate riscau sa primeasca o amenda usturatoare. Cotele vor fi abolite definitiv in anul 2015. Ele fusesera introduse in anii ’80, cand Comunitatea Europeana avea numai 12 membri si cand productia de lapte era uriasa, depasind consumul. Astazi insa, din pricina cotelor, nu numai ca laptele produs a ajuns sa nu mai fie suficient pentru piata interna, dar o parte este exportat de catre producatori in tari precum China si India.

 

Cum a spus detinatoarea portofoliului agriculturii in Comisia Europeana, daneza Mariann Fischer Boel, "daca nu venim acum cu o oferta sporita pe pietele emergente ale Asiei, atunci si pe viitor vom ramane in afara lor". In schimb, Germania, Austria si partial Franta se tem ca sporirea cotelor si scaderea preturilor vor duce la scaderea brusca a nivelului de trai al fermierilor, dintre care cei din anumite regiuni intampina deja serioase dificultati. Potrivit unui raport al Comisiei Europene privind perspectivele pietei lactatelor, intre 2003 si 2007 cresterea productiei de branzeturi si de lapte proaspat a absorbit o cantitate suplimentara de 5,5 milioane de tone de lapte, in timp ce productia totala de lapte a ramas constanta. Conform analizei Comisiei, intre 2007 si 2014 o cantitate suplimentara de aproximativ 8 milioane de tone va trebui furnizata pentru a face fata cererii interne in crestere, in special pentru productia de branzeturi.

» Romania nu foloseste cota
Romania nu pierde si nu castiga nimic deocamdata din urcarea cotei de lapte, deoarece nu a reusit sa realizeze cota alocata pentru anul trecut. Seceta, care a redus stocurile de furaje, si insuficienta dezvoltare a fermelor specializate au dus la neindeplinirea cotei deja repartizate, a explicat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).  In Romania aproape doua treimi (64%) din producatorii aflati pe lista cotelor au doar o vaca si o treime (32%) depasesc varsta de 60 de ani.  In urma negocierilor anterioare cu Uniunea Europeana, cota de lapte alocata Romaniei depasea usor trei milioane de tone pe an, din care 1,964 milioane de tone erau alocate vanzarii directe si 1,093 tone erau destinate livrarilor catre fabricile de lactate. Anul "cotei de lapte" se suprapune peste anul fiscal britanic si incepe in data de 1 aprilie.

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Bosch anunță concedieri masive: 5.500 de posturi vor fi eliminate la nivel global

Bosch, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto europeană, a dezvăluit planuri de reducere a 5.500 de locuri de muncă la nivel...
Ultima oră
Pe aceeași temă