Turismul medical este o activitate în plină expansiune în lume, printre atracţiile acestei industrii numărându-se îngrijirile stomatologice mai ieftine în ţările Europei de Est, implanturile capilare făcute în Turcia sau India, dar şi chirurgia estetică, scrie Mediafax.
Această practică poate avea şi consecinţe nedorite în cazul persoanelor infectate cu o bacterie rezistentă la antibiotice după o călătorie în Asia de Sud, în special pentru a face „turism medical”.
Ca urmare a mondializării medicinei, sute de mii de persoane călătoresc pentru a beneficia de îngrijirile medicale mai ieftine din altă ţară sau de serviciile pe care nu le au în ţara de origine. Printre acestea din urmă se numără serviciile din domeniul procreării: mamele purtătoare din India şi SUA şi fecundarea in vitro pentru cuplurile de lesbiene în Belgia.
Numeroşi sunt şi cei care s-au săturat să aştepte mult în ţara de origine pentru o operaţie, astfel că merg în alt stat pentru a fi programaţi mai repede pentru respectiva procedură medicală, de exemplu din Marea Britanie în Franţa.
De altfel, 5% dintre britanici (2,65 milioane de persoane) au călătorit deja pentru îngrijiri medicale sau plănuiesc să o facă, potrivit Currencies.co.uk. Ei pot plăti cu peste 70% mai puţin decât în ţara lor pentru operaţiile la genunchi sau de cataractă.
Ofertele sunt tot mai numeroase: liposucţie, spa şi plajă în Tunisia, chirurgie şi safari în Africa de Sud, turism cultural şi implanturi dentare în Ungaria.
Clienţii se pot informa asupra calităţii serviciilor oferite prin intermediul unor programe de acreditare internaţională a clinicilor vizate, precum JCI – Joint Commission International sau QHA Trent.
În India, turismul medical ar putea aduce venituri de 2,4 miliarde de dolari pe an, până în 2012, iar în următorii cinci ani, aceste venituri ar putea creşte cu 30%, potrivit estimărilor profesorului Johann Pitout, de la Universitatea Calgary, Canada.
Specialistul canadian în boli infecţioase recomandă celor care merg să se trateze în India să facă o vizită la medic şi la întoarcere. Johann Pitout se teme de răspândirea unei rezistenţe la antibiotice în rândul unor bacterii descoperite la pacienţi care au primit îngrijiri medicale în India şi Pakistan.