Dobânzile fixe atât pentru depozit, cât şi pentru credite conferă produselor de economisire-creditare
un grad de siguranţă care nu poate fi regăsit în cazul produselor clasice. Acestui avantaj i se adaugă prima de la stat, care ajunge la 250 de euro pe an.
Afacerile celor două bănci de locuinţe din România au mers din ce în ce mai bine de la debutul crizei şi tind să crească în continuare. Persoanele de vârstă medie, cu venituri medii spre ridicate şi cu cel puţin un copil sunt principalii clienţi ai Raiffeisen Banca pentru Locuinţe însă, după cum arată Aurelia Cionga, vicepreşedintele băncii, aria de potenţiali clienţi poate fi chiar mai largă.
„Produsul este apreciat, în primul rând, ca modalitate de economisire pentru viitorul copiilor (sprijin în achiziţia unei locuinţe) şi în al doilea rând, ca soluţie pentru finanţări în domeniul locativ pe termen mai scurt. Românii consideră produsul util ca soluţie de finanţare a proiectelor locative, în special în cazul proiectelor de anvergură mare, ce presupun cheltuieli mult peste venitul lunar: modernizarea completă a locuinţei, construcţia unei case şi altele. Conform unui studiu al RBL, 45% dintre românii din grupul-ţintă consideră produsul de economisire-creditare atractiv şi foarte atractiv, iar 30% din aceştia intenţionează să-l achiziţioneze, confirmând astfel potenţialul foarte ridicat al produsului de economisire-creditare, adică aproximativ 1,5 milioane potenţiali clienţi din mediul urban.”, explică Cionga.
De ce nu credit ipotecar clasic?
Produsul de economisire-creditare oferă multiple avantaje ce nu pot fi regăsite la alte produse financiare existente pe piaţa bancară românească. Un prim avantaj şi poate cel mai important ar fi siguranţa pe care o conferă produsul, pentru că dobanziile sunt fixe atât la creditare, cât şi la economisire, nu există comisioane ascunse, iar clientul va şti exact, încă de la începutul contractului, care sunt ratele lui pe întreaga perioadă contractuală. Un alt avantaj îl reprezintă valoarea dobânzilor practicate de RBL, mult sub nivelul pieţei, începând de la 4,5% pe an, reducând foarte mult costurile finale ale creditului locativ faţă de un credit clasic de la o bancă comercială.
Clienţii RBL beneficiază de facilităţi fiscale: se pot deduce din veniturile impozabile din salarii, cheltuielile efectuate pentru sistemul de economisire-creditare, în limita unei sume anuale de 300 lei; de menţionat un lucru foarte important: prima de stat nu se impozitează.
Caracteristicile creditelor
1) Avantaj creditare
dobândă fixă la soldul economisit în lei: 1,5%
primă de la stat: 25% din economiile anuale, în limita a 250 euro
sold minim economisit: 40% din suma contractată
rata dobânzii Creditul Locativ: 4,5% , fixă la lei
2) Avantaj economisire
dobânda la sold economisit: 3%
prima de la stat: 25% din economiile anuale, în limita a 250 euro
sold minim economisit: 50% din suma contractată
rata dobânzii la Credit Locativ: 6% , fixă la lei
Creditul cu Avans se acordă clienţilor care dispun de un avans de minimum 40% din suma de care au nevoie pentru a-şi îmbunătăţi situaţia locativă. Dobânda este de 8,5% pe an, iar după maximum 60 de luni, împrumutul se transformă într-un credit cu dobândă de doar 4,5% pe an, fixă pe toată perioada creditului.
Creditul fără Avans se acordă persoanelor care au nevoie de finanţări imediate. Dobânda este de 9,5% pe an la lei, pentru creditul garantat cu ipotecă. După maximum 60 luni, împrumutul se transformă într-un credit cu dobândă de 4,5% pe an, fixă pe toată perioada de rambursare.