Irlanda, Grecia, Marea Britanie, Spania şi Portugalia, aceasta este ordinea primelor cinci poziţii din topul deficitelor bugetare realizat conform datelor publicate de Eurostat. Deficitul bugetar al României, calculat după metodologia europeană, a fost anul trecut de 8,3% din Produsul Intern Brut, al optulea deficit din Uniunea Europeană.
Deficitele bugetare apar atunci când cheltuielile unui guvern (sau la nivel micro, ale unei companii) depăşesc veniturile. Deficitul bugetar total cuprinde deficitul structural şi deficitul ciclic. Deficitul structural (care a fost numai el de 5% în cazul României) este deficitul pe care l-ar înregistra bugetul dacă economia ar creşte la nivelul PIB-ului potenţial. În mod conjunctural, când economia creşte mai rapid (cum a fost în anii trecuţi), deficitul bugetar este mai scăzut decât deficitul structural, potrivit Hotnews.ro.
Problema deficitelor bugetare nu o are doar România. În întreaga Europa riscul acestor deficite a ajuns să îngrijoreze. De ce sunt aceste deficite periculoase? Pentru că finanţarea lor se face cu dificultate. Dacă tipăreşti bani pentru asta, faci inflaţie.
Top scăderi deficite bugetare în UE
1. Irlanda -14,3%
2. Grecia -13,6%
3. Marea Britanie -11,5%
4. Spania -11,2%
5. Portugalia -9,4%
6. Letonia -9%
7. Lituania -8,9%
8. România -8,3%
9. Franta -7,5%
10.Polonia -7,1%
Sursa Eurostat