2.1 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăTop 10 cei mai importanţi asigurători din România în prima jumătate a...

Top 10 cei mai importanţi asigurători din România în prima jumătate a anului

Patru dintre cei mai importanţi 10 asigurători au reuşit să înregistreze creşteri de două cifre, în timp ce alte cinci societăţi au fost pe minus la primele brute subscrise.

Cu prime brute subscrise în valoare de 595 de milioane lei şi o creştere de aproape 15% faţă de perioada similară a anului trecut, Astra Asigurări rămâne liderul pieţei şi după primele şase luni ale acestui an.

De altfel, clasamentul conform rezultatelor centralizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) nu a suferit modificări semnificative nici faţă de perioada similară a anului trecut şi nici faţă de începutul acestui an. Subscrise iar Generali pierde încă două poziţii în calasament şi a ajunge pe locul 9 după o scădere de 17% primelor brute. Au vândut mai puţin Groupama şi Asirom, în timp ce ocupantul locu­-lui 3 în top, Allianz Ţiriac s-a menţinut la aproape acelaşi nivel.

An bun pentru majoritatea marilor societăţi

Primii cinci asigurători din piaţa de asigurări non-life au realizat afaceri totale de 476 milioane de euro, reprezentând un grad de concentrare de peste 60% din total, în vreme ce cota de piaţă cumulată a primilor trei jucători totalizează 41,5%, faţă de 43,8% în ianuarie-iunie 2012. De altfel, creşterea semestrială înregistrată de cei mai mari jucători este prima de la debutul crizei până în prezent. Din anul 2008 şi până în prezent, segmentul de asigurări generale nu a mai cunoscut o evoluţie pozitivă notabilă la jumătatea anului.

La acea vreme, piaţa de asigurări non-life atingea maximul istoric (980 milioane euro) prin raportarea unei creşteri de circa 10 procente faţă de primele şase luni din 2007. Următorii ani au coincis cu criza financiară, respectiv cu prăbuşirea a numeroase sectoare economice care au influenţat industria de asigurări. Această realitate, transpusă în cifrele raportate de segmentul non-life de asigurări, a adus o scădere cu peste 20% a volumului de subscrieri din iunie 2012 faţă de iunie 2008, respectiv de circa 210 milioane euro în valoare absolută.

Echilibru pe piaţa RCA

Unul dintre motivele creşterii înregistrate în prima jumătate a acestui an este şi majorarea tarifelor la RCA concomitent cu o menţinere a vânzărilor pe acest segment, cel mai important pentru piaţa de asigurări generale. Potrivit datelor ­UNSAR, prima medie aferentă asigurărilor de răspundere civilă auto a crescut cu aproximativ 110 lei faţă de începutul acestui an, de la 171 de lei în ianuarie la peste 285 de lei la finele lunii iunie 2013. Faţă de iunie 2012, creşterea preţului este de aproximativ 50 de lei. Numărul de contracte RCA încheiate de cei mai mari 10 asigurători a ajuns la 4,2 milioane la 30 iunie 2013, faţă de 3,8 milioane la 30 martie 2013 şi 4,6 milioane în iunie 2012.

Cele mai citite

Dacia Duster, lider de vânzări în Islanda: Cum a depășit Tesla în 2024

Modelul Dacia Duster, produs la Mioveni, România, continuă să atragă tot mai mulți clienți în Europa și în regiunile învecinate, în special odată cu...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Moștenirea lui Joe Biden: Președintele SUA își încheie mandatul cu o națiune divizată și un partid în dificultate

Joe Biden a urcat în cea mai înaltă funcție din America cu promisiunea de a uni țara și de a apăra democrația. Însă, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă