Fondul Proprietatea face conversia automata in actiuni a titlurilor de despagubire emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii, dar beneficiarii acestora pot sa refuze participatia la Fond, a declarat presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Nicolae Ivan.
Initial, reglementarile permiteau transformarea titlului de despagubire in actiuni numai dupa ce fostii proprietari se prezentau la sediul Fondului si solicitau conversia, a aratat Ivan.
Ulterior, conducerea Fondului a decis sa modifice procedura, considerand ca numarul despagubitilor care vor refuza transformarea in actiuni este nesemnificativ.
In aceste conditii sunt obligati sa se prezinte la sediul Fondului Proprietatea doar fostii proprietari care, din diferite motive, nu doresc sa primeasca actiuni. „Exista situatii in care oamenii vor sa dea statul in judecata sau nu sunt multumiti de sumele primite si refuza actiunile. Am precizat in anunturile din ultima vreme ca pentru a nu fi inscrisi automat in lista actionarilor despagubitii trebuie sa depuna o cerere”, a precizat Ivan.
Conversia
Conversia titlurilor de despagubire in actiuni la Fondul Proprietatea este realizata prin inscrierea in baza de date a Regisco a detinatorului titlului cu un numar de actiuni corespunzator formulei: valoare titlu de despagubire/1 leu = 1 actiune.
Regisco emite un certificat detinatorului de actiuni in care sunt specificate cantitatea de actiuni detinute si numarul lor. Sistemul prin care titlurile primite de proprietari sunt transformate in actiuni la Fond a devenit operational incepand din luna martie, cand a fost demarata si distribuirea actiunilor.
Selectia administratorului
Scrisorile de interes pentru preluarea administrarii Fondului Proprietatea (FP) vor fi depuse pana pe 1 mai, iar termenul pentru inaintarea ofertelor finale va fi, cel mai probabil, data de 1 iunie, una dintre conditiile de participare fiind depunerea unei garantii de un miliard de euro, a declarat presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Nicolae Ivan. El crede ca, in final, selectia se va face dintre institutii cu renume, intrucat unul dintre criteriile de acces avute in vedere se refera la o limita minima a activelor gestionate de ofertanti, care va fi stabilita intre 20 de miliarde de euro si 100 miliarde de euro. In aceste conditii, punctajul va fi gandit astfel incat sa se atribuie o pondere ridicata ofertei de pret, ceea ce va asigura un plus de transparenta pentru procesul de selectie, a explicat Ivan.
Anuntul de deschidere a licitatiei va fi publicat la sfarsitul acestei saptamani in presa internationala si va cuprinde doar termenul de inaintare a scrisorilor de interes, stabilit pentru 1 mai. „Din discutiile preliminare am identificat 28-30 de institutii internationale interesate sa preia administrarea fondului, dar ramane de vazut cate vor veni cu scrisori de interes”, a afirmat Ivan. Presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului estimeaza ca procesul de selectie se va incheia cel tarziu la mijlocul lunii iunie, in functie de cat de repede va fi aprobat de Guvern caietul de sarcini elaborat de consultant. Castigatorul licitatiei privind administrarea Fondului Proprietatea va incepe negocieri pe marginea strategiei de investitii, elaborata de consultantul de strategie, respectiv compania britanica Cordea Savills. Consultantul de strategie face parte din grupul Savills, una dintre firmele internationale cunoscute pentru consultanta in domeniul proprietatilor, avand un capital social de 850 milioane de lire sterline. Licitatia organizata de Fondul Proprietatea in vederea selectarii consultantului juridic international a fost castigata de casa de avocatura Allen & Overy.