Economia României va creşte cu peste 1% în acest an, în timp ce leul ar trebui să se întărească în faţa euro, a declarat luni, Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv, Templeton Emerging Markets Group şi administrator de fond al Fondului Proprietatea, informează Agerpres.
‘Dacă fundamentele solide ale României sunt cuplate cu dorinţa Guvernului de a pune în aplicare reformele, credem că ţara are potenţialul de a ajunge printre liderii creşterii economice în Uniunea Europeană’, a apreciat oficialul FP.
Cifrele arată în mod clar că situaţia macroeconomică a ţării este foarte solidă, a precizat Konieczny. România are o datorie publică scăzută (33,3% din PIB), comparativ cu Republica Cehă (41,2%), Polonia (56,3%) sau Ungaria (80,6%), şi mult sub media UE de 82,5%. Ţara are, de asemenea, rezerve valutare substanţiale şi a reuşit să menţină sub control deficitul bugetar şi deficitul de cont curent.
Fundamentele solide sunt, de asemenea, reflectate de piaţa de credit default swaps (CDS), unde la data de 21 ianuarie 2013, spread-ul României era de doar de 190, comparativ cu 383 pentru Portugalia, 276 pentru Ungaria, 251 pentru Spania, şi 228 pentru Italia. România are, de asemenea, un avantaj faţă de ţările similare din regiune, datorită nivelurilor de impozitare relativ scăzute.
‘Luând în considerare aceste date, ne aşteptăm să vedem o schimbare pozitivă în evoluţia economică a ţării în următoarele 12 luni. În ultimii doi ani economia a fost impulsionată în principal de exporturi (deşi creşterea în acest domeniu a încetinit în 2012, din cauza problemelor din Zona Euro) şi de producţia industrială. Totuşi, aceşti factori nu mai pot susţine economia în 2013 şi ar trebui să fie înlocuiţi de consumul intern şi de investiţii. Am văzut deja o redresare a consumului în 2012 faţă de nivelurile foarte scăzute care au urmat după măsurile de austeritate din 2009 şi 2010. Această redresare ar trebui să fie sprijinită în continuare de creşteri salariale (inclusiv de cele recente din sectorul public), precum şi de o rată scăzută a şomajului (7,3% la sfârşitului trimestrului al treilea din 2012), care ar trebui să se reflecte într-o îmbunătăţire a aşteptărilor pieţelor financiare’, a spus administratorul FP.
La rândul lor, investiţiile ar trebui să fie alimentate de o mai mare absorbţie a fondurilor UE, pe măsură ce tot mai multe licitaţii publice pentru construcţia autostrăzilor şi a căilor ferate sunt finalizate cu succes, în conformitate cu standardele UE.
FMI estimează pentru România o creştere economică de 1,5-1,6% în 2013, iar Banca Mondială a înrăutăţit recent prognoza de creştere economică a României, la 1,6% pentru anul în curs, de la 2,8% cât estima anul trecut.