Agentii economici care au o cifra de afaceri anuala mai mare de 100.000 de euro ar putea fi obligati sa plateasca "taxa de solidaritate sociala", de 1% din profitul net anual, in vederea cresterii pensiilor, care sunt mai mici decat salariul minim pe economie. Propunerea legislativa a fost facuta de PC, iar pana acum a primit raport de admitere de la Comisia economica a Senatului si aviz favorabil de la Comisia de buget-finante, dat fiind ca pecistii au primit sustinere de la reprezentantii PSD si PRM.
Taxa de solidaritate sociala ar urma sa fie platita anual, iar sumele rezultate se vor constitui ca sursa a bugetului asigurarilor sociale de stat. Scopul este cresterea cuantumului pensiilor mai mici decat salariul minim pe economie (de 390 RON pentru anul in curs). Potrivit propunerii PC, taxa ar urma sa fie perceputa timp de trei ani de la intrarea in vigoare a legii.
Guvernul a anuntat ca nu sustine introducerea noii taxe din mai multe considerente, incepand cu acela al incalcarii politicilor din actualul Program de guvernare, in conditiile in care printre obiective se numara si reducerea graduala a cotei de impozitare pentru contributiile la fondurile sociale. Potrivit Executivului, au fost adoptate deja acte normative in vederea imbunatatirii standardului de viata pentru persoanele varstnice, de la recalcularea pensiilor la protejarea puterii de cumparare prin indexarea sumelor cu indicele de crestere a preturilor de consum.
De remarcat ca propunerea PC a fost avizata favorabil si de Consiliul Economic si Social. Ultimul cuvant il va avea insa Camera Deputatilor.