Controlul sanitar-veterinar al intreprinderilor din industria alimentara va fi facturat strict in functie de prestatiile inspectorilor de profil, renuntandu-se la obligativitatea semnarii unor contracte lunare in suma fixa cu Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru siguranta alimentelor (ANSVA).
Pentru fiecare subsector al industriei alimentare s-au stabilit patru categorii de intreprinderi, in functie de dimensiune, renuntandu-se la sistemul dependentei sumei de cantitatea procesata (tona sau hectolitru). Tarifele vor fi cu atat mai mari cu cat fabrica este mai mare, dupa cum ne-a declarat directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Visan. Pentru intreprinderile mici, tarifele aferente prestatiei inspectorilor ANSVA ar urma sa fie de 20 pana la 40 de euro pe luna, iar pentru cele mari, de 300-400 de euro.
Un alt castig realizat de societatile din industria alimentara consta in faptul ca se va tine cont de caracterul sezonier al fiecarei activitati, dupa cum ne-a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.
De asemenea, nu este obligatoriu ca inspectorii ANSVA sa desfasoare controale in fiecare luna la aceeasi societate. Intreprinderile vor plati strict prestatiile inspectorilor, pe baza de factura detaliata.