15.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStiglitz: O Europa cu principii nu ar trebui sa lase Grecia "sa...

Stiglitz: O Europa cu principii nu ar trebui sa lase Grecia „sa sangereze”

Grecia a fost condamnata de Uniunea Europeana (UE) pentru uriasele sale deficite. "Niciun guvern sau stat nu se poate astepta de la noi la un tratament special", a sunat avertizarea lui Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE). Trichet ignora insa faptul ca de mult timp exista standarde duble – de fapt doua tratate de la Maastricht, unul pentru tarile mari si puternice, altul pentru statele mai mici si mai putin puternice, noteaza cunoscutul economist Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie in 2001, in paginile cotidianului britanic The Guardian, citat de Agerpres.

In mod evident, scrie Stiglitz, Trichet poate sustine ca exista o diferenta intre Grecia si multe alte tari care au incalcat limitele impuse de UE. Este intr-adevar o diferenta de marime, dar totodata una de culpabilitate si de consecinte. Deficitul bugetar important inregistrat de Grecia are consecinte pentru viitorul cetatenilor tarii, nu si pentru stabilitatea monedei euro, spre deosebire de un deficit similar al uneia dintre tarile mai mari.

O mare parte din deficitul Greciei este rezultatul recesiunii globale, al carei impact s-a resimtit acut in multe tari care nu erau responsabile pentru aparitia sa. Cu toate acestea, criza globala a scos la suprafata problemele structurale adanci ale economiei elene, care s-au deteriorat si mai mult in ultimii sase ani sub guvernarea anterioara.

Din nefericire, liderii europeni au agravat problemele Greciei, crede Stiglitz. Declaratiile lor au facut ca rata dobanzii pe care Grecia trebuie sa o plateasca sa creasca, facand si mai dificila pentru Atena reducerea deficitelor.

Liderii europeni, explica Stiglitz, ar trebui, in schimb, sa laude eforturile noului guvern de la Atena, care, cel putin a fost onest in privinta statisticilor mincinoase oferite de executivul anterior. Asemenea bancilor americane, acesta ar fi putut incerca sa ofere in continuare statistici necinstite sperand ca nu va descoperit. Cu toate acestea, noul premier grec, Georgios Papandreou, a fost intotdeauna un sustinator al unui guvern cinstit si transparent.

Din aceasta cauza, este de parere Stiglitz, Europa ar trebui sa vina in ajutorul unui astfel de lider, nu sa ii faca viata si mai dificila. Grecia se numara printre cele mai sarace tari din familia europeana. O parte a bazei succesului proiectului european sta in solidaritatea sociala, principiu ce presupune ajutarea celor mai putini norocosi.

Potrivit laureatului Nobel, crizele economice ii afecteaza adesea mai profund pe cei aflati la periferie – acestia fiind victimele esecurilor vecinilor.

Pentru BCE a anunta ca nu va accepta obligatiunile Greciei drept garantii colaterale ar fi contraproductiv. De asemenea, daca BCE ar lasa judecatile despre bonitatea Greciei pe seama agentiilor de rating, acest lucru nu ar fi doar iresponsabil, ci si reprobabil, sustine economistul american.

In conditiile in care economia Europei este inca vulnerabila, o accentuare a deficitului bugetar risca sa arunce Grecia intr-o puternica recesiune. UE ar trebui sa-si refaca tintele bugetare pe termen scurt pe care le stabileste pentru Grecia in termenii deficitului structural – ceea ce ar fi fost deficitul daca tara si-ar fi indeplinit tinta de ocupare deplina a locurilor de munca.

UE poate si trebuie sa isi arate sustinerea pentru onestitatea si integritatea guvernului grec si a eforturilor sale nu doar de a aduce bugetul sub control, dar si de a creste transparenta intregului cadru bugetar si de a reduce coruptia. UE poate merge chiar mai departe: institutii europene cum ar fi Banca Europeana de Investitii ar trebuie sa faca investitii anticiclice in tara, pentru a contracara impactul deflationist al reducerilor bugetare.

Asemenea lui Obama, Papandreou a mostenit o situatie economica pentru care nu este raspunzator. Ambii predecesori ai lor au facut greseli de proportii colosale si au oferit statistici necinstite. Atat Obama cat si Papandreou au fost alesi pe baza unei platforme care promitea schimbarea si ambii au adus noi standarde de onestitate si de transparenta guvernului. De asemenea, ambii si-au vazut viziunea economica compromisa de exigentele situatiei economice cu care s-au confruntat.
 

Cele mai citite

Vise de milioane își așteaptă câștigătorul

Cufărul cu 5 milioane de euro așteaptă să fie deschis la Loto 6/49 Reportul la Loto 6/49 la categoria I a ajuns la peste 5,41...

Vise de milioane își așteaptă câștigătorul

Cufărul cu 5 milioane de euro așteaptă să fie deschis la Loto 6/49 Reportul la Loto 6/49 la categoria I a ajuns la peste 5,41...

Nicolae Ciucă, între cărți și cratițe

Rețeta literaturii politice s-a scris sub ochii noștri, printre două sarmale și un pahar de vin, acompaniate de ritmuri lăutărești. Fostul general, acum șef...
Ultima oră
Pe aceeași temă