10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul torpilează viitoarea ofertă publică a Hidroelectrica

Statul torpilează viitoarea ofertă publică a Hidroelectrica

Decizia ANRE de a introduce în regim reglementat, pentru populaţie, doar energia nucleară şi hidro va reduce semnificativ preţul obţinut pentru pachetul de acţiuni Hidroelectrica scos la vânzare în prima parte a anului viitor.

Cu sau fără legătură cu anul electoral ce urmează, ANRE a decis ca populaţia să fie alimentată din 2014 doar cu energie produsă de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica (mai ieftină), din acest segment fiind excluşi producătorii în termocentrale şi unităţi regenerabile. În consecinţă, fără contribuţia energiei termo şi a celei regenerabile, mai scumpă, ce umflau facturile finale, consumatorii casnici vor avea acces la energie mai ieftină. Producătorii de energie ieftină au însă de pierdut, ponderea energiei vândute pe piaţa concurenţială, prin alocarea unei cote mai mari pentru consumul populaţiei, scăzând în cazul lor.

„Hidroelectrica va avea pierderi de 30 de milioane de euro în urma deciziei ANRE, întrucât compania va vinde sub costul de producţie, a declarat Remus Borza, fost preşedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei, potrivit Mediafax. “Hidroelectrica are un cost de producţie de 160 lei pe MWh, dar ANRE ne va recunoaşte în tarife doar 114 lei. Din această cauză, compania va avea anul viitor pierderi de 30 milioane euro”, a precizat acesta, adăugând că din “taxa pe stâlp” compania va pierde alte 40 milioane euro. Asta în condiţiile în care Hidroelectrica estima pentru 2013 profit de peste 900 milioane lei, echivalentul întregului câştig realizat în ultimii 11 ani.

Nu doar Hidroelectrica sau Nuclearelectrica au de pierdut (estimările pentru Hidroelectrica sunt cam pesimiste, vedeţi mai jos de ce), ci şi statul care se pregătea să listeze la bursă în prima parte a anului viitor un pachet minoritar de acţiuni Hidroelectrica. Or, o companie cu un profit în scădere sau iarăşi fără profit, cum era Hidroelectrica înainte de a fi curăţată de băieţii deştepţi prin intrarea în insolvenţă, va obţine mai puţini bani în cadrul unei oferte publice. Asta pentru că preţul unei acţiuni reprezintă un anumit multiplu al profitului pe acţiune realizat de compania în cauză iar un profit mai mic echivalează cu un preţ mai mic pentru acţiuni.

Alte efecte ale deciziei ANRE

Pentru anul 2013, coşul reglementat a fost calibrat la 15,33 TWh, Nuclearelectrica urmând să livreze 25% din energia ce-l compune, la un preţ de 125 lei/MWh, Nuclearelectrica 34% (5,2 TWh) la 142 lei/MWh, CNE Oltenia 16% la 190 lei/MWh, OMV Petrom (centrala de la Brazi) 9,8%, la un preţ de 169 lei/MWH etc. Cum se observă, ponderea celor doi furnizori de energie ieftină-Nuclearelectrica şi Hidroelectrica-va urca de la 60% la 100%.

La o producţie de 14 TWh estimată pentru 2013, Hidroelectrica ar urma să îşi urce contribuţia în coşul reglementat de la 3,8 la aproximativ 6 TWh, ceea ce îi diluează profitul (rămâne o cantitate mai mică pentru a fi vândută pe piaţa concurenţială dar sunt totuşi slabe şanse să o treacă pe pierderi (poate doar în cazul unui an hidrologic deosebit de slab).

Vor avea de pierdut însă companiile care cumpărau energie din piaţa concurenţială. Cu mai puţină energie disponibilă din partea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, e posibil ca facturile lor să urce. Avem în vedere în special marii consumatori gen Alro, Sidex, care vor găsi puţină consolare în reducerea numărului de certificate verzi pentru producătorii de regenerabile.

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă