Statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala, prin acordarea unei subventii bugetare de 20% din pretul pe m2 de suprafata construita, in limita a maximum 81 m2 arie desfasurata construita si in cadrul fondurilor bugetare anuale, prevede Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 51/2006. Normele pentru punerea in aplicare a actului normativ au fost aprobate recent, prin ordin comun al ministrilor Transporturilor, Administratiei si Lucrarilor Publice.
Pot beneficia de subventii urmatoarele categorii de persoane fizice: tinerii casatoriti care la data contractarii locuintei au fiecare varsta de pana la 35 de ani; persoanele ramase fara adapost in urma avarierii sau distrugerii locuintelor, din cauza unor calamitati naturale, a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovate; persoanele evacuate din locuinte situate in constructii expuse riscurilor majore (alunecari de teren, seisme, inundatii); evacuatii din locuintele retrocedate fostilor proprietari. Vor primi subventii cei care au incheiat un contract de construire a unei locuinte prin credit ipotecar cu agenti specializati in constructia de locuinte ori cu dezvoltatorii de proiecte imobiliare. Statul va acorda banii la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, pentru plata ratelor la creditul ipotecar contractat.
Potrivit normelor, cererile de subventie se adreseaza consiliilor locale din raza administrativ-teritoriala in care sunt amplasate terenurile de constructii si se depun, de regula, inainte de incheierea contractului de imprumut cu institutiile de credit. Pe langa cereri, cei care doresc subventii trebuie sa prezinte: o copie autentificata de pe actul de identitate al titularului, o declaratie notariala ca nu au detinut sau detin o alta locuinta in proprietate, un extras de carte funciara care sa dovedeasca un drept real asupra terenului, o copie de pe contractul de constructie, un grafic de executie al casei si o fisa tehnica a constructiei. In cazul tinerilor casatoriti in varsta de pana la 35 de ani fiecare, se depun si copii autentificate de pe actul de identitate al sotului/sotiei si de pe certificatul de casatorie. Normele mai stipuleaza ca, daca este cazul, solicitantii vor depune si o adeverinta eliberata de primarul localitatii de domiciliu, din care sa rezulte ca se afla intr-una din urmatoarele situatii: au ramas fara adapost, sunt evacuati din case nationalizate sau din locuinte cu risc major.