Persoanele in varsta de pana la 35 de ani care contribuie la sistemul public de pensii vor fi obligate sa aleaga un fond de pensii administrat privat (pilonul II) in termen de patru luni de la data anuntata, in luna iulie, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
“În cursul lunii iulie, CSSPP va anunta data de la care actualii contribuabili la sistemul public de pensii, in varsta de pana la 35 de ani, vor fi obligati, in termen de patru luni, sa adere la un fond de pensii administrat privat, asa-numitul pilon II. Totodata, Comisia va anunta si societatile de administrare si fondurile la care acestia au posibilitatea sa adere”, a declarat presedintele institutiei, Mircea Oancea. El a adaugat ca pana la finele acestui an sau, cel mai tarziu, la inceptul anului 2008, vor fi colectate primele contributii la fondurile de pensii administrate privat.
Oancea a estimat ca suma acumulata in primul an de aplicare din contributiile pentru pilonul II se va ridica la 150 milioane de euro.
Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificata si completata cu Legea 23/2007, publicata, la mijlocul acestei saptamani, in Monitorul Oficial, persoanele in varsta de pana la 35 de ani care contribuie la sistemul public de pensii sunt obligate sa participe la un fond privat de pensii. În schimb, pentru angajatii in varsta de pana la 45 de ani, inscrierea la un fond de pensii administrat privat este optionala. Prin sistemul de pensii facultative administrate privat (Pilonul III), intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, orice angajat isi poate suplimenta castigurile prin depunerea unei contributii egale cu cel mult 15% din venitul brut lunar realizat. Contributia este deductibila fiscal in limita a 200 de euro. Decizia unui angajat de a participa la un fond de pensii facultative nu este impusa prin lege si nici nu poate fi conditionata de decizia angajatorului.
Legea 204/2006 impune totusi cateva conditii pentru participantii la acest sistem. Astfel, perioada minima de plata a contributiilor este stabilita la 90 de luni, iar drepturile de pensie nu pot fi deschise decat daca participantul a atins varsta legala de pensionare.