11.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSistemul energetic este intr-o criza fara precedent

Sistemul energetic este intr-o criza fara precedent

Audierile Comisiei de ancheta parlamentara pentru analiza activitatii Ministerului Economiei si Comertului au continuat joi cu furnizorii de energie, avand ca prim audiati societatile  "Green Enegy" si "Grivco.
Din datele prezentate de cele doua companii a reiesit ca intr-adevar au fost incheiate contracte direct cu societatile producatoare avand ca actionar unic statul, precum si ca s-a vandut energie la Electrica. De asemenea, s-a putut constata – din declaratiile audiatilor –  ca societatea "Green Energy" are 10 angajati si ca are drept actionari pe fiul primarului de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, respectiv pe fiul deputatului Ursarescu Dorinel. Aceasta societate a realizat in doi ani de zile profituri de milioane de euro cu… 10 angajati.

Statul, defavorizat

In ce priveste societatea "Grivco", s-a constatat ca a avut contracte negociate direct pe toate formele de piata – pe piata libera, pe piata contractelor bilaterale, pe "piata pentru ziua urmatoare". A fost dat ca exemplu contractul "pe varf" incheiat cu Rovinari, numai pe timpul zilei, de la ora 7.00 la ora 23.00, si numai in timpul saptamanii – un tip de contract in defavoarea producatorului. Concluzia audierii directorilor celor doua societati a fost pentru comisie ca acest gen de "relatie comerciala intre parteneri a dus probabil, in final, la o situatie de tensiune in piata care a sfarsit, in mod exceptional, cu declaratii destul de agresive din partea membrilor pietei de energie".

Cresteri de preturi

Insa  ceea ce este cel mai grav este concluzia ca acest gen de comportament determina o crestere a pretului energiei la producator cu aproximativ 40 la suta. Daca in decembrie 2005 s-a putut remarca o evolutie a pretului intre 115 si 120 RON/ MWh, acum se vorbeste de preturi de la 170 in sus, chiar de 185-200 RON pe MWh, pentru consumatorii eligibili (nu pentru populatie), lucru deloc imbucurator pentru urmatoarea etapa, respectiv momentul deschiderii totale a pietei, incepand cu 1 iulie 2007. Iancu a criticat pozitia ANRE si ordinul ministrului Economiei din 28 decembrie 2006, care au favorizat un actor in defavoarea altui actor pe o piata libera, nu administrata. Producatorii au impus deja preturi de la 170 RON in sus, ceea ce, in final, se va regasi printr-o crestere la consumatorul final, respectiv o energie mai scumpa la consumatorul captiv. Daca pretul energiei ar creste acum cu doar 4,5 sau 4,9 la suta, acest lucru inseamna ca o parte din pretul real nu a fost recunoscut de reglementator si ca el se va inregistra ca pierdere la ceilalti actori din piata, a spus Iancu.

Electrica, favorizata?

Directorul general al Grivco, Mihai Lazar, a atentionat ca pe piata energiei exista o foarte mare competitie, in care trebuie ca toti sa-si asume riscurile, iar piata trebuie perfectionata, nu dirijata. Mihai Lazar a descris faptul ca exista o piata a contractelor bilaterale, la care se liciteaza si unde producatorul cere un pret de la 170 RON in sus, tendinta fiind de a se duce cat mai sus. "De ce Electrica declara ca s-ar putea ca de la 1 aprilie sa nu mai aiba energie si nu cumpara energie cu 170 daca este in stare, daca vrea sa riste?! Pentru ca este trader, ca si mine, cu capital suta la suta de stat?! De ce forteaza, iarasi, autoritatile sa greseasca?" Mihai Lazar a spus ca Electrica a fost favorizata.

Cele mai citite

Armata română se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, a anunţat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

Armata română se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, a anunţat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

Diana Iovanovici-Șoșoacă s-a plâns PE că CCR i-a respins candidatura la prezidențiale

Eurodeputata Diana Iovanovici-Şoşoacă s-a plâns luni seară în Parlamentul European, la procedura discursurilor de un minut, după ce Curtea Constituţională a României i-a respins...
Ultima oră
Pe aceeași temă