Mentinerea celor 2.000 de societati de pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care sa fie tranzactionate pe Sistemul Alternativ de Tranzactionare (ATS) este imposibila, a declarat pentru Rompres presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache.
Anghelache, care a fost votata recent de Parlament pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea CNVM, a precizat ca printre nerealizarile mandatului sau anterior figureaza si faptul ca ATS, sistemul alternativ de tranzactionare destinat companiilor care nu indeplinesc conditiile de listare pe o piata reglementata, inca nu a fost implementat la BVB, desi acesta este reglementat prin lege si impus de practica UE.
Ea a spus ca BVB a depus la comisie codul ATS, pe care apoi l-a retras, si ca pozitia CNVM a fost sa fie respectate standardele europene in domeniu.
"Nu putem sa mergem cu mii de societati, ci trebuie facuta o selectie a societatilor care prezinta lichiditate si interes pentru publicul investitor", a afirmat presedintele CNVM.
Bursa de Valori a fost autorizata la sfarsitul lunii ianuarie 2006 ca operator de piata, care administreaza piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS).
Conform analizelor expertilor BVB, aproximativ 100 de societati dintre emitentii actuali de la Bursa de Valori Bucuresti BVB si RASDAQ au potential pentru a fi tranzactionati pe piata reglementata a bursei.
Pe ATS vor fi listate actiunile societatilor care nu sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata, dar care indeplinesc anumite conditii de lichiditate si care au fost listate la BVB sau pe RASDAQ. Piata RASDAQ se afla in faza finala a unui proces de restructurare.
Potrivit estimarilor, in final vor fi tranzactionate pe piata reglementata circa 30-40 de societati de pe RASDAQ.
Piata reglementata cuprinde actiunile companiilor de prim rang, impartite pe categorii: categoria I – unde sunt cotate cele mai lichide actiuni, ale societatilor cele mai performante si care au un capital social de minimum opt milioane de euro; categoria a II-a – care cuprinde actiunile societatilor cu un capital social de minimum doua milioane de euro.