26.5 C
Bucharest
Thursday, 21 September 2023
HomeInvestigații România LiberăSinescu: O promoţie de şase ani la UMF "Carol Davila" costă statul...

Sinescu: O promoţie de şase ani la UMF “Carol Davila” costă statul opt milioane de euro

Subvenţia pe an de la buget la Medicină pentru un student este de 6.500 lei, iar pentru o promoţie de şase ani la UMF “Carol Davila” bilanţul este de opt milioane de euro, dar mulţi dintre ei pleacă, a declarat, agenţiei Mediafax, rectorul instituţiei de învăţământ superior, Ionel Sinescu.

“Subvenţia pe an este de 6.500 de lei, pentru un student bugetat. Dar pentru o promoţie la “Carol Davila” după şase ani, bilanţul este de opt milioane de euro. Dacă vorbim în produs finit, ceea ce presupune pregătirea lor, înseamnă mult mai mult, pentru că sunt competitivi. Spun cu mândrie că studenţii sunt tot mai bine pregătiţi şi cu strângere de inimă când aud că pleacă”, a afirmat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila” din Bucureşti.

Potrivit rectorului, fiecare student înseamnă o investiţie.

“Pierdem bani, dar şi oameni, pe care nu mai avem cu cine să-i înlocuim. Sunt o mulţime de locuri goale atât în universitate, dar şi în sistemul sanitar. Odată plecaţi titularii, ocuparea acestor locuri devine problematică”, a mai spus academician prof. dr., Ionel Sinescu.

Apoi pregătirea absolventului pentru a deveni medic foarte bun durează cel puţin zece ani de la terminarea facultăţii.

“Ca să formezi un specialist foarte bun ai nevoie de cel puţin zece ani de la terminarea facultăţii. Cinci, şase ani durează rezidenţiatul şi cinci ani de practică pe care nu o poţi face oriunde, ci într-un centru specializat, într-un colectiv bine antrenat, care să-i angajeze şi pe ei la tot ceea ce înseamnă practica medicală. Atunci, după mai bine de zece ani de la terminarea facultăţii, se poate spune că medicul a ajuns la independenţa profesională şi este apt să abordeze specialitatea respectivă, de la A la Z. Dar, din păcate, oameni de acest calibru pleacă, iar pentru a-i înlocui ai nevoie de mulţi ani. Probabil golurile vor fi ocupate după 2020. Cine asigură până atunci actul medical, dar pe cel pedagogic?”, a mai spus rectorul UMF.

El a precizat că refuză organizarea târgurilor de joburi în spaţiile UMF. “Eu refuz organizarea de târguri de joburi în UMF. Mi se pare jenant”, a spus Sinescu.

Statisticile Ministerului Sănătăţii (MS) arată că, în intervalul 2007-2012, au fost eliberate 25.311 certificate de conformitate pentru medici, farmacişti şi dentişti, în baza cărora să poată profesa în unităţi sanitare din Uniunea Europeană.

Astfel, în 2007, MS a eliberat 3.802 certificate, în 2008-2.457, în 2009-2.967, în 2010-7.425, în 2011-5.675, iar în 2012-2.985.

Tot în acest interval au solicitat acte care să le permită să lucreze în Uniunea Europeană 17.481 asistenţi medicali. Altfel spus, în 2007 au fost eliberate 2.915 certificate, în 2008-1.894, în 2009-2.214, în 2010-5300, în 11-3600, iar în 12-1.558.

Cele mai citite

Record în Liga a 3-a! Echipa care are cei mai mulți abonați din România

Clubul de liga a treia FC Bihor a vândut 6.863 de abonamente pentru meciurile din acest sezon, stabilind astfel un record pentru cluburile de...

Zodiile care au noroc cu carul în Octombrie

Iată care sunt zodiile care se pot aștepta la o doză suplimentară de noroc în această lună:Balanța (23 septembrie - 22 octombrie)Nu este...

6 leacuri din bătrâni pentru migrene

 Leacuri din bătrâni pentru migrene. Multe persoane folosesc leacuri bătrânești pentru migrene. În cazul în care durerile de cap nu sunt cauzate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies