29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSIF-urile fac profituri istorice si se apreciaza la maximul anului

SIF-urile fac profituri istorice si se apreciaza la maximul anului

Discountul SIF-urilor fata de averea acestora s-a redus la mai putin de 50%, pe fondul speculatiilor privind modificarea pragului de detinere maxima.

Dupa primele opt luni din acest an, SIF-urile au inregistrat per ansamblu un profit net record, de 614,5 milioane lei (144,2 milioane euro), in crestere cu aproape 60% fata de cel realizat in perioada similara a anului trecut si chiar cu 40% mai mare decat profitul pe intreg anul 2008. In acelasi timp, indicele SIF-urilor, BET-FI, a atins saptamana trecuta un maxim al acestui an, de aproape 25.000 de puncte, pe fondul speculatiilor privind modificarea pragului de detinere maxima. De ceva vreme, mai multi investitori din piata de capital duc pe mai multe fronturi – Curtea Constitutionala, Parlament, tribunal – o batalie apriga pentru modificarea, chiar eliminarea pragului de detinere maxima de 1% in cadrul SIF-urilor.

Datorita aprecierilor consistente din ultimele luni, valoarea de piata a SIF-urilor a ajuns sa reprezinte 52% din nivelul activului net, ceea ce inseamna ca actiunile SIF se tranzactioneaza cu un discount de 48%. Situatia este semnificativ imbunatatita fata de inceputul anului, cand SIF-urile se tranzactionau la doar 30% din valoarea activului net (discount de 70%). Cele mai subevaluate fata de activul net sunt titlurile SIF Muntenia – discount de 55%. La celelalte SIF-uri discountul fata de activul net este cuprins intre 43% si 49%. Pe primele opt luni, cel mai mare profit a fost obtinut de SIF Oltenia – 197,6 milioane lei. SIF Transilvania a realizat un profit net de 124,4 milioane lei, SIF Banat-Crisana de 111,7 milioane lei, SIF Moldova de 103,2 milioane lei, iar SIF Muntenia de 77,6 milioane lei. La sfarsitul lunii august, averea SIF-urilor a ajuns la 6,57 miliarde euro, cu 13% mai mare decat cea de la inceputul anului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă