5.4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInvestigații România LiberăŞeitan: Scrisoarea de intenţie către FMI nu se va modifica serios

Şeitan: Scrisoarea de intenţie către FMI nu se va modifica serios

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, joi, că scrisoarea de intenţie către FMI nu se va modifica serios, în întâlnirea de la Ministerul Finanţelor urmând să fie discutate măsurile cuprinse în document.

“Nu se va modifica scrisoarea, discutăm azi cu sindicatele măsurile din scrisoare”, a spus Şeitan înaintea întâlnirii cu sindicatele, transmite Mediafax.

Guvernul va adopta scrisoarea de intenţie cu FMI în şedinţa de miercuri, interval în care va continua discuţiile cu sindicatele, patronatele şi partidele politice, dar alternativa este plata unor salarii şi pensii scăzute sau sistarea acestor plăţi din luna decembrie, a declarat premierul Emil Boc.

“Dialogul social nu se va opri niciodată, ci va continua. Miercuri se va aproba scrisoarea de intenţie cu FMI, iar imediat va avea loc angajarea răspunderii, interval în care vom continua discuţiile cu sindicatele, patronatele, partidele. În esenţă însă, ori majorăm taxele, ori reducem cheltuielile. Alternativa este să plătim salarii şi pensii mai mici sau din decembrie să nu mai plătim deloc”, a spus Boc, înaintea discuţiei cu sindicatele.

Modificarea scrisorii suplimentare la acordul cu Fondul Monetar Internaţional convenită la începutul lunii cu misiunea de evaluare a instituţiei ar reprezenta o eroare, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, înainte de întâlnirea cu liderii sindicali şi cu premierul Emil Boc.

Întrebat dacă ar accepta o parte din propunerile înaintate de sidicalişti şi care sunt acestea, oficialul MFP a răspuns: “Veţi afla la sfârşitul discuţiilor”, sugerând, astfel, că s-ar putea lua o decizie după întâlnirea care are loc la Ministerul Finanţelor.

Liderul “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, joi, că sindicaliştii vor ieşi în stradă mai devreme de 31 mai dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, anunţând acţiuni ample de protest în ziua când se va discuta moţiunea de cenzură în Parlament, adică în aproximativ o săptămână.

Preşedintele “Cartel Alfa” a spus că aşteaptă de la întâlnirea de joi o îmbunătăţire a măsurilor cuprinse în scrisoarea de intenţie către FMI, precizând că nu acceptă o altă discuţie privind date economice, deoarece partenerii sociali au avut astfel de discuţii timp de opt zile.

Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat că nu ştie dacă discuţiile care vor avea loc la Ministerul Finanţelor sunt ca urmare a mitingului de miercuri, dar speră ca reprezentanţii sindicaliştilor să nu fie puşi în faţa faptului împlinit şi să poată fi dezamorsată” greva din 31 mai.

“Sper să nu fim puşi în faţa faptului împlinit, nu cred că este o întâlnire de curtoazie şi sper ca în urma discuţiilor să dezamorsăm greva din 31 mai”, a spus Petcu.

La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că nu-şi pune mari speranţe în întâlnirea de joi. Costin a precizat că el crede că Guvernul va merge înainte cu măsurile cuprinse în scrisoarea de intenţie către FMI, astfel încât se va ajunge la grevă generală la nivel naţional pe 31 mai.

Cele mai citite

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...
00:01:12

VIDEO. Un muncitor blocat în tunelul din India povestește calvarul trăit

Muncitorii blocați timp de 17 zile într-un tunel prăbușit în India au povestit, miercuri, 29 noiembrie, calvarul prin care au trecut, la o zi...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă