2.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeInvestigații România LiberăŞeful demisionar al Transelectrica s-a răzgandit. Vrea să revină la conducerea companiei

Şeful demisionar al Transelectrica s-a răzgandit. Vrea să revină la conducerea companiei

Fostul director general al Transelectrica Horia Hăhăianu se gândeşte să revină asupra deciziei de a demisiona, susţinând că demisia de onoare nu produce efecte juridice şi că în contractul de mandat este menţionat un termen de 30 de zile în care se poate reveni asupra hotărârii de retragere.

“Am studiat situaţia şi se pare că sunt probleme privind legalitatea demisiei de onoare. Demisia de onoare este morală, nu produce efecte juridice. Mi-am dat demisia de onoare din funcţia de director general al Transelectrica pentru că am considerat că nu sunt vinovat cu nimic şi am făcut-o ca efect al reacţiei Guvernului la anunţul privind resursele de energie”, a declarat Hăhăianu pentru Mediafax.

El a adăugat că, după ce a demisionat, a studiat prevederile contractului de mandat şi că acestea îi dau posibilitatea să revină asupra demisiei în termen de 30 de zile.

Transelectrica a transmis vineri, când o bună parte din ţară era grav afectată de temperaturi scăzute, zăpadă şi viscol, un comunicat în care se spune că, “din cauza deficitului de energie electrică” din sistemul energetic naţional, în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export. Compania a mai anunţat că nu există rezervele necesare unei funcţionări sigure a sistemului, astfel că Transelectrica este nevoită să aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operaţionale.

Ulterior, premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a solicitat ministrului Economiei să îl demită pe Hăhăianu, iar luni ministrul Lucian Bode l-a revocat din funcţie.

Fostul şef al Transelectrica spune că nu putea fi revocat întrucât a îndeplinit toate obiectivele trecute în contractul de mandat.

Întrebat dacă reprezentanţii Ministerului Economiei au minţit atunci când au comunicat că a fost revocat, fostul director a spus: “Ministerul nu a minţit, poate a fost o exprimare grăbită”.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a afirmat miercuri, solicitat să clarifice dacă Hăhăianu a demisionat sau a fost revocat, că “există un premier al României, Mihai Răzavan Ungureanu, un ministrul al Economiei, Lucian Bode, restul sunt discuţii”.

Transelectrica a transmis miercuri Bursei de Valori o informare în care se arată că, având în vedere demisia de onoare înaintată de Hăhăianu şi un ordin al Ministerului Economiei, Consiliul de Administraţie a decis revocarea din funcţia de director general, încetarea contractului de mandat începând de marţi şi transferul atribuţiilor către directorul general adjunct, Octavian Lohan.

Cele mai citite

Realitatea „României Educate”: Una din patru școli nu are apă curentă, ori are WC-ul în curte

Mult mediatizatul program de suflet al președintelui Klaus Iohannis, „România Educată” este doar un document de fațadă, pentru că realitatea din școlile românești...

Și ce dacă Hunter Biden a cheltuit șpaga românească pe dansatoare exotice?

În timp ce România era ostracizată de lupta anticorupție, iar rețelele Soros scoteau sute de mii de tefeliști în stradă, fiul lui Joe Biden,...

România intră complet în Schengen abia la finalul lui 2024, recunoaște premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, deși anunța acum două zile că România intră în Schengen, a revenit asupra acestei declarații și a recunoscut că momentul aderării...
Ultima oră
Pe aceeași temă