0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeInvestigații România LiberăSeful ANRM: Sterling a fost favorizat

Seful ANRM: Sterling a fost favorizat

Presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu, recunoaste ca prin semnarea HG privind actul aditional la contractul cu firma Sterling, aceasta ar fi fost favorizata, potrivit Agerpres.
"Evident ca da (n.r.- ca a fost favorizat). Termenul final era 2017, iar in noile conditii el ajunge in 2038", a spus Maracineanu, in cadrul audierilor care au avut loc, miercuri, la Comisia de ancheta in cazul Sterling.

El a adaugat ca din 1995, cand a fost descoperita prima structura de gaze pe platforma continentala a Marii Negre, lucrurile au tergiversat.
"Aceste proiecte sunt in dinamica. In momentul in care identifici o structura gazeifera care iti aduce un profit pe care dupa aceea il folosesti pentru continuarea lucrarilor de explorare si pentru alte structuri, mergi din aproape in aproape. Ori, in 2007 Sterling si-a dat seama ca exista doua structuri cu o valoare de aproximativ 2,4 miliarde de dolari. Cu alte cuvinte, ne-am dat seama ca trebuie sa schimbam lucrurile si ca partenerul nostru, care era statul roman, trebuie sa plece din acest contract. Adica atunci cand se ajungea la venituri, cand era o afacere cu care puteai sa iesi pe piata am luat decizia ca partenerul tau poate sa plece", a spus Maracineanu.

Seful ANRM a avertizat ca agentia pe care o conduce "trateaza cu foarte mare seriozitate acest contract" si ca situatia tensionata existenta in prezent in cazul Sterling nu se va "transa nici in presa si nici in alta parte decat la masa tratativelor".

Potrivit lui Maracineanu, din estimarile facute de Sterling la capacitatea zacamantului existent se poate ajunge foarte usor la 1-1,2 miliarde de m/c de gaz pe an.
"Daca insumam cu cele 1,3 miliarde m/c de gaz, care este productia previzionata de PETROM anul acesta pe platformele lor, ajungem la 2,5 miliarde m/c, care inseamna 60% din importul Romaniei", a spus Maracineanu. El a adaugat ca este foarte important ca statul roman, care a fost prezent intr-o afacere foarte profitabila, sa se regaseasca in acest act.

In acelasi timp, Maracineanu a spus ca zona Marii Negre vizata de Sterling este una cu un potential foarte mare pentru Romania, fiind o zona strategica in care tara noastra trebuie sa "regaseasca" titulari ai unor acorduri petroliere care dispun de capabilitatea tehnica de a pune in evidenta si exploatare o structura petrolifera sau gazeifera.
"Altfel, vom sta inca 17 ani, cum am stat din 1992 pana in 2009, cand s-au succedat 10-11 companii care au intrat cand au vrut si au plecat cand au vrut. Ne-am trezit ca in 17 ani am facut 11 foraje, din care ultimele trei in ultimii doi ani", a spus Maracineanu.

Presedintele agentiei amintite a spus ca ANRM mai are inca 5 000 de km/p pentru care institutia amintita va organiza un apel public de oferta.
"Si-au manifestat interesul companii din Rusia, China, SUA, dar si PETROM si ROMGAZ", a amintit Maracineanu.
La randul sau, seful comisiei pentru Industrii, social democratul Iulian Iancu a subliniat ca rezervele de gaze care ar putea sa fie exploatate din Marea Neagra ar ajunge pentru 12 ani, in vreme ce rezervele estimate de titei ar ajunge pentru urmatorii 20 de ani, potrivit Agerpres.
 

Cele mai citite

Avertizări de cod galben de ceață și polei în șapte județe din țară

Meteorologii au emis sâmbătă seara avertizări Cod galben de ceaţă şi polei, valabile în şapte judeţe din ţară, potrivit botosaniexpres.ro. Ceaţa şi poleiul au pus...

Avertizări de cod galben de ceață și polei în șapte județe din țară

Meteorologii au emis sâmbătă seara avertizări Cod galben de ceaţă şi polei, valabile în şapte judeţe din ţară, potrivit botosaniexpres.ro. Ceaţa şi poleiul au pus...
00:01:01

Președintele Maduro dezvăluie o nouă hartă a Venezuelei cu teritoriul disputat

Președintele Nicolas Maduro a dezvăluit vineri (8 decembrie) o nouă hartă a Venezuelei care arată teritoriul disputat Esequibo pe fondul tensiunilor crescânde la graniță...
Ultima oră
Pe aceeași temă