32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăȘefa FMI, Christine Lagarde, avertizează că există în jur de 40% posibilitatea...

Șefa FMI, Christine Lagarde, avertizează că există în jur de 40% posibilitatea ca zona euro să reintre în recesiune

Șefa FMI, Christine Lagarde, a avertizat joi că există în jur de 40% posibilitatea ca zona euro să reintre în recesiune.  Lagarde a făcut această declarație într-o conferință de presă premergătoare reuniunii anuale a FMI și Băncii.

”Am estimat riscul de reintrare în recesiune a zonei euro la circa 40 %, ceea ce nu este nesemnificativ', a spus directorul FMI. 'Nu vreau să spun că se va întâmpla, vreau să spun că există un risc serios de recesiune, dacă nu se face nimic”, a adăugat Lagarde, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres.

Această evoluție preconizată pentru zona euro este dată de contracția economiei italiene (0,2 %), creșterea neînsemnată a Franței (0,4 %) și slăbirea economiei germane, motorul zonei euro, la 1,4% în 2014.

Totodată, Lagarde a dat asigurări că, 'dacă țările iau măsuri adecvate, atât țările cu deficit, cât și cele care au excedent, fac ceea ce au de făcut, atunci se va evita acest lucru'.

În raportul ”Perspectivele Economiei Globale”, FMI a insistat ca Banca Centrală Europeană să continue cu sprijinul monetar.

Documentul încurajează, de asemenea, țările cu excedent, precum Germania, să crească investițiile publice, iar pe cele cu deficit să sprijine condițiile ieftine de finanțare pentru a adopta măsuri fiscale de stimulare a creșterii și forței de muncă.

Recuperarea economică este tot mai inegală, a reiterat Lagarde, și, în cadrul grupului țărilor avansate, SUA și Marea Britanie par să își consolideze ieșirea din criză, în timp ce țările din zona euro continuă să fie blocate într-o situație economică fragilă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă